Saturday, September 23, 2023
24.8 C
Brunei

  -

  AS peringati ulang tahun ke-22 tragedi 9/11

  NEW YORK, 11 SEPT – Rakyat Amerika berkumpul hari ini di pelbagai tempat peringatan, balai bomba, dewan bandar dan lokasi lain bagi mengimbau kembali kengerian dan kesan tragedi 9/11 serta memperingati ulang tahun ke-22 serangan keganasan yang paling dahsyat dalam sejarah Amerika Syarikat (AS).

  Perhimpunan sempena hari peringatan itu bermula dari tapak serangan, di Pusat Dagangan Dunia New York, Pentagon dan Shanksville, Pennsylvania, sehingga ke Alaska dan kawasan lain di seluruh negara itu. Sementara Presiden Joe Biden dijadualkan menghadiri satu upacara di sebuah pangkalan tentera di Anchorage.

  Dalam lawatannya, semasa beliau dalam perjalanan ke Washington DC, selepas melawat India dan Vietnam, di mana dia mengingatkan kembali bahawa kesan 9/11 telah dirasai di setiap penjuru negara itu, walaupun di tempat-tempat yang jauh.

  Serangan pesawat yang telah dirampas itu meragut hampir 3,000 nyawa dan telah mengubah dasar luar negeri Amerika serta menimbulkan ketakutan dalam negara itu.

  Pada hari itu, “kami adalah satu negara, satu bangsa, satu rakyat, sebagaimana seharusnya. Itulah perasaan yang wujud, di mana semua orang bersatu dan melakukan apa yang mampu di tempat masing-masing untuk membantu,” kata Eddie Ferguson, ketua pasukan bomba dan penyelamat di Goochland County, Virginia.

  Goochland County terletak lebih 160 kilometer dari Pentagon dan tiga kali ganda lebih jauh dari New York. Namun, rasa keterikatan dengan tragedi itu diabadikan dalam peringatan tempatan yang mengandungi sebahagian keluli dari menara kembar Pusat Dagangan Dunia yang musnah.

  Daerah luar bandar yang kebanyakannya terdiri daripada 25,000 penduduk itu mengadakan bukan sahaja satu, tetapi dua perhimpunan sempena ulang tahun peristiwa bersejarah itu: satu perkhidmatan pagi yang menumpukan kepada pasukan pertama yang memberi bantuan serta satu upacara petang yang menghormati semua mangsa. – AP

  Pegawai penguatkuasa undang-undang membunyikan loceng ketika nama-nama korban dibacakan semasa upacara memperingati ulang tahun ke-22 tragedi 9/11. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...