Thursday, June 8, 2023
27.2 C
Brunei

  -

  AS rampas semula Piala Ryder

  KOHLER, AMERIKA SYARIKAT, 27 SEPT – Amerika Syarikat (AS) membelasah Eropah 19-9 untuk merampas kembali Piala Ryder semalam dalam prestasi yang dianggap kapten Steve Stricker sebagai satu kemenangan terbaik sepanjang zaman buat pasukan Amerika Syarikat (AS).

  Collin Morikawa, pemain nombor tiga dunia berusia 24 tahun, memberikan setengah mata kemenangan apabila terikat dengan Viktor Hovland di Whistling Straits. Dia salah seorang daripada lapan pemain berusia 20-an dalam pasukan AS yang menampilkan sembilan pemain dalam kelompok 11 terbaik dunia – dalam usaha mereka merampas trofi dimenangi Eropah di Perancis tiga tahun lalu.

  “Tiada kata-kata. Ia adalah keputusan yang terbaik sepanjang zaman. Pemain pasukan hadir dengan penuh perasaan, tenaga dan pengalaman. Mereka amat hebat,” kata Stricker. AS menjadi pasukan pertama mengumpul 19 mata, mengatasi rekod 18.5 dicatat kedua-dua pasukan sebanyak dua kali sebelum ini.

  Pemain nombor dua dunia, Dustin Johnson yang menjadi pemain paling tua dalam pasukan AS pada usia 37 tahun, memenangi kesemua lima perlawanannya dan mengatasi Paul Casey dalam acara perseorangan.

  Dia menjadi pemain Amerika pertama selepas Larry Nelson pada tahun 1979 memenangi kesemua lima perlawanan.

  Johnson berkata dia berkongsi semangat rakan sepasukannya dalam usaha mereka untuk menghalang pasukan Eropah daripada memenangi kejuaraan kelima Piala Ryder dalam enam edisi terakhir mereka.

  “Kami tidak suka kalah,” katanya. “Kami mempunyai ramai pemain muda dalam Piala Ryder, namun ia tidak kelihatan seperti mereka adalah pemain baharu dan mereka tidak bermain seperti mereka adalah pemain baharu. Kesemua mereka bermain dengan hebat seperti yang dijangkakan.” – AFP

  Pasukan Amerika Syarikat bergambar bersama Piala Ryder selepas menewaskan pasukan Eropah 19-9 di Whistling Straits di Kohler, Wisconsin pada 26 September 2021. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia haram simbol Nazi

  SYDNEY, 8 JUN - Australia pada hari Khamis mengumumkan ia akan melarang pameran awam simbol Nazi, ketika negara itu bergumul dengan kumpulan kecil ekstremis...
  - Advertisment -