Saturday, April 13, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  AS sasar miliki kereta api berkelajuan tinggi pada 2028

  WASHINGTON, 8 DIS – Amerika Syarikat (AS) akan menyasarkan untuk memiliki kereta api berkelajuan tinggi pertamanya, antara Los Angeles dan Las Vegas pada 2028, kata pentadbiran Biden hari ini ketika ia mendedahkan beberapa pelaburan kereta api utama.

  Projek ini dipanggil Brightline West, daripada nama syarikat yang berpangkalan di Florida yang akan membina dan mengendalikannya, akan menerima pembiayaan sehingga AS$3 bilion, kata pentadbiran dalam satu kenyataan.

  Laluan berkelajuan tinggi yang menjangkau 350 kilometer antara Las Vegas dan pusat bandar Los Angeles ini sepatutnya mengurangkan masa perjalanan kereta semasa lima jam kepada dua jam dan 40 minit.

  Presiden AS Joe Biden, yang merupakan peminat tegar perjalanan kereta api dari zamannya sebagai senator berulang-alik ke Washington dari Delaware, dijadualkan melawat Las Vegas hari ini untuk membuat pengumuman rasmi mengenai laluan ini dan peningkatan infrastruktur lain yang akan menerima wang persekutuan.

  Secara keseluruhannya pentadbiran mengumumkan AS$8.2 bilion dalam pembiayaan baharu untuk 10 projek penumpang kereta api utama di seluruh negara, kata Setiausaha Pengangkutan, Pete Buttigieg.

  Dana tersebut akan diperoleh daripada rang undang-undang infrastruktur perjanjian Biden yang diluluskan pada November 2021 bertujuan untuk merombak kereta api, jalan raya dan jambatan negara yang berderet. Ia termasuk AS$66 bilion untuk projek rel.

  Walaupun kereta api berkelajuan tinggi adalah kebiasaan di kebanyakan Eropah dan Asia, terutamanya di China dan Jepun, AS telah lama ketinggalan.

  Tetapi terdapat penekanan yang diperbaharui pada projek seperti ini kerana AS tergesa-gesa untuk membaik pulih sektor pengangkutannya yang mencemarkan dan menjadikannya lebih mesra alam, memberikan rakyat Amerika alternatif kepada kereta yang menggunakan gas. – AFP

  Sebuah kereta api laluan ‘7’ tiba di stesen plaza Queensboro di New York pada 6 Disember. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...