Saturday, March 25, 2023
22.9 C
Brunei

-

AS tegah warganya ke Korea U

BEIJING, 21 Julai – Amerika Syarikat akan menegah rakyat Amerika dari berkunjung ke Korea Utara dalam masa beberapa minggu ini, kata agensi-agensi perjalanan hari ini, sebulan selepas seorang pelancong AS iaitu pelajar, Otto Warmbier, meninggal dunia berikutan pemenjaraannya oleh Pyongyang.

Young Pioneer Tours yang berpangkalan di China, telah membawa Warmbier ke Korea Utara dan Koryo Tours berkata tegahan itu akan berkuat kuasa pada 27 Julai – ulang tahun penamatan Perang Korea – dengan tempoh tangguh 30 hari.

“Kami baru saja dimaklumkan yang kerajaan AS tidak akan lagi membenarkan rakyat AS berkunjung ke DPRK (Korea Utara), kata Young Pioneer Tours dalam laman webnya.

“Selepas tempoh tangguh selama 30 hari mana-mana rakyat AS yang berkunjung ke Korea Utara pasport mereka tidak akan disahkan oleh kerajaan mereka,” katanya.

Syarikat itu tidak mengatakan siapa yang telah memaklumkan mengenai tegahan itu, yang disusulinya pengumuman awalnya bahawa ia tidak lagi akan membawa warga Amerika ke Korea Utara ekoran kematian Warmbier bulan lalu.

Pengurus Besar Koryo Tours, Simon Cockerell memberitahu AFP bahawa syarikatnya telah dimaklumkan oleh kedutaan Sweden di Pyongyang, yang biasanya bertindak bagi pihak Amerika Syarikat di Korea Utara sejak Washington tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan rejim terasing itu.

Pengumuman rasmi ‘biasanya akan menamatkan pelancongan Amerika’ di Korea Utara, kata Cockerell.

“Masih belum jelas apa kandungan sebenar, namun petunjuk itu hanya mengatakan menegah warga Amerika untuk membuat perjalanan ke sana,” katanya.

Syarikatnya biasanya membawa antara 300 hingga 400 warga Amerika ke negara itu setiap tahun, katanya, menambah bahawa syarikat itu mula memberitahu pelanggan Amerika yang telah menempah pelancongan itu mengenai tegahan tersebut. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun tingkat kerjasama

TOKYO, 23 MAC - Jepun dan Korea Selatan hampir serentak menarik tuntutan eksport mereka terhadap satu sama lain sebagai tanda terbaharu hubungan yang bertambah...
- Advertisment -