AS timbang hantar tentera ke Timur Tengah

WASHINGTON, 6 DIS – Amerika Syarikat hari ini mengatakan ia sedang mempertimbangkan untuk mengarahkan pasukan baharu untuk menentang Iran, dengan mengatakan bahawa 5,000 hingga 7,000 pasukan berkemungkinan akan menuju ke rantau itu.

Mengesahkan di Kongres, John Rood, di bawah setiausaha pertahanan untuk dasar, berkata Amerika Syarikat ‘memerhatikan tingkah laku Iran dengan penuh teliti.’

“Kami terus memerhatikan sebarang ancaman dan kami memiliki keupayaan untuk menyesuaikan diri dengan sikap kami secara dinamik,” kata Rood kepada Senat.

Seorang pegawai AS memberitahu AFP dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan bahawa Setiausaha Pertahanan Mark Esper sedang mempertimbangkan rancangan untuk mengarahkan 5,000 hingga 7,000 tentera ke Timur Tengah.

Pegawai itu tidak mengesahkan di mana tentera akan dihantar, atau dalam jangka masa tertentu, tetapi berkata bahawa rancangan itu merupakan sebagai tindak balas terhadap serangan kumpulan yang berkaitan dengan Iran terhadap aset AS.

John Rood semasa menghadiri mesyuarat di Capitol Hill di Washington DC pada 29 Januari lalu. – AFP

Rood, yang masih tertanya-tanya, menafikan laporan oleh Jurnal The Wall Street bahawa AS sedang mempertimbangkan untuk menghantar 14,000 lagi tentera – bersamaan dengan jumlah yang dihantar sepanjang enam bulan yang lalu.

Esper juga menafikan angka 14,000 dalam panggilan telefon dengan Senator Jim Inhofe, pengerusi jawatankuasa itu, kata jurucakap Pentagon, Alyssa Farah.

Presiden AS, Donald Trump kemudian dalam tweet menulis: “Kisah hari ini bahawa kita menghantar 12,000 tentera ke Arab Saudi adalah palsu dan berlebihan.”

Ia tidak jelas apa yang dilaporkan oleh presiden.

Ketegangan telah meningkat dengan ketara dengan Iran sejak Trump tahun lepas menarik diri daripada perjanjian nuklear dan mengenakan semula sekatan, termasuk cuba menghalang semua eksport minyak Iran. – AFP