Tuesday, October 4, 2022
24.3 C
Brunei

AS$283 bilion untuk syarikat terjejas di Perancis

-

PARIS, 30 OGOS – Kerajaan Perancis telah memperuntukkan bantuan kewangan berjumlah 240 bilion euro (AS$283 bilion) kepada perniagaan-perniagaan yang dihambat oleh pandemik koronavirus sejak Mac 2020, terutamanya dalam bentuk pinjaman dijamin kerajaan, umum Menteri Kewangan, Bruno Le Maire hari ini.

Presiden Emmanuel Macron berikrar untuk melindungi syarikat-syarikat Perancis dan majikan mereka ‘dalam berapa saja kosnya’ selepas ramai yang dipaksa untuk menutup operasi semasa tiga sekatan pergerakan seluruh negara sejak penularan bermula.

“Bil bagi ‘apa saja kosnya’ berjumlah 80 bilion euro dalam subsidi manakala 160 bilion euro dalam pinjaman,” ujar Le Maire kepada radio France Inter.

Bantuan itu akan dihadkan kepada hanya sektor-sektor yang terjejas teruk seperti pelancongan dan pengembaraan, yang perwakilannya akan bertemu dengan Le Maire dan pegawai lain hari ini.

Kerajaan menjangkakan pertumbuhan ekonomi mencecah 6 peratus tahun ini selepas Perancis dan negara lain mengalami kemelesetan tahun lalu.

Pemulihan Perancis ‘akan terus berlaku,” kata Le Maire, sebahagian besarnya disebabkan perbelanjaan pengguna yang tinggi yang membantu ekonomi berfungsi ‘pada kapasiti 99 peratus’.

Menurutnya, jumlah permintaan bagi pinjaman kecemasan sokongan kerajaan menurun 50,000 pada Julai, berbanding 500,000 pada Mei lalu.

Malah perniagaan yang terjejas dengan keperluan ‘pas kesihatan’ bagi klien yang membuktikan vaksinasi COVID-19 atau ujian negatif baru-baru ini, seperti restoran, muzium dan pawagam, hanya menyaksikan penurunan sementara dalam aktiviti, kata Le Maire.

Bermula minggu ini, syarikat-syarikat akan memastikan semua pekerja yang berkontak dengan orang awam juga dikehendaki untuk mempunyai pas kesihatan, ketika Perancis cuba untuk merangsang orang ramai mendapatkan vaksin.

Setakat ini, hampir 72 peratus penduduk telah menerima kira-kira satu dos – salah satu kadar paling tertinggi dalam kalangan negara Barat – sementara 43 juta orang (64 peratus) sepenuhnya telah divaksinasi, menurut kementerian kesihatan. – AFP

Menteri Kebudayaan Perancis, Roselyne Bachelot (kiri), Menteri Kewangan dan Ekonomi, Bruno Le Maire dan Menteri Junior Perusahaan Kecil dan Sederhana, Alain Griset semasa mesyuarat bantuan kewangan pada 30 Ogos di Paris. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -