ASEAN peneraju utama pertumbuhan ekonomi global

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 3 JUN – Perniagaan tanpa mengira saiz kini terpaksa bergelut dengan pelbagai isu daripada inflasi yang meningkat kepada konflik di Eropah serta juga sekatan baharu di China.

Di sebalik ketidakpastian itu, perdagangan kekal sebagai peneraju penting kepada pertumbuhan ekonomi dengan Standard Chartered meramalkan perdagangan global untuk tumbuh sebanyak 70 peratus kepada AS$30 trilion menjelang hujung dekad.

Perkara dan ramalan itu dikongsi dalam ulasan yang dihasilkan bersama oleh Ketua Pegawai Eksekutif Kluster, Pasaran Singapura dan ASEAN (Malaysia, Vietnam, Thailand dan Pejabat Perwakilan), Patrick Lee dan Ketua Pegawai Eksekutif Kluster, Pasaran Indonesia dan ASEAN (Australia, Brunei dan Filipina), Andrew Chia dalam kenyataan yang dikongsi oleh Bank Standard Chartered (StanChart), di sini.

Mereka menyatakan bahawa ASEAN merupakan peneraju utama kepada pertumbuhan ekonomi global di mana dengan statusnya sebagai hab inovasi dan perdagangan, akan membantunya untuk menjadi ekonomi keempat terbesar di dunia menjelang 2030.

ASEAN yang merupakan kediaman bagi sebilangan pasaran pertumbuhan tertinggi dunia dan pasaran internet paling pantas membangun di dunia, juga merupakan penyumbang signifikan kepada usaha pembangunan mampan antarabangsa.

ATAS & BAWAH: Patrick Lee dan Andrew Chia semasa mengongsikan ramalan dalam ulasan yang dikongsi oleh Bank Standard Chartered, baru-baru ini. – Gambar serahan StanChart

Oleh itu, para penulis menyatakan bahawa syarikat-syarikat yang ingin merealisasikan peluang ASEAN sepenuhnya memerlukan sebuah strategi yang mengambil pendekatan pan-ASEAN dan komprehensif yang memanfaatkan kedudukan unik rantau berkenaan di persimpangan trend global yang akan kuasa perdagangan dalam dekad-dekad yang akan datang.

Mereka menyatakan lagi bahawa satu trend utama dalam beberapa tahun kebelakangan ini adalah mempelbagaikan rantaian bekalan di mana dengan syarikat-syarikat melihat kepada mencari hab pembuatan baharu, ASEAN muncul sebagai alternatif cemerlang dengan pasarannya yang pelbagai lagi saling melengkapi.

Terutamanya, pasaran dari Indonesia ke Malaysia dan Vietnam yang meraih manfaat daripada peralihan rantaian bekalan global. Sebagai contoh, pelaburan langsung asing di Malaysia dan Indonesia mencecah rekod tinggi pada 2021 dan suku pertama 2022 masing-masing.

Walaupun peralihan itu telah menyaksikan lebih banyak syarikat menubuhkan pijakan di rantau, lebih banyak lagi masih belum berpangkalan di ASEAN.

Daripada menumpukan strategi mereka pada sebuah negara atau kawasan perniagaan, syarikat-syarikat harus mengenal pasti bahawa ASEAN menawarkan kelebihan yang terbaik apabila perniagaan mengambil pendekatan serantau.

Di samping, prestasi ekonomi yang kukuh yang menjana gabungan GDP lebih daripada AS$3 trilion, penduduk ASEAN seramai kira-kira 660 juta orang juga mempunyai profil demografi yang lebih baik daripada pasaran matang seperti China atau Amerika Syarikat.

Penduduk rantau yang muda, celik digital dan semakin makmur di mana bagi perniagaan, ia bermakna ASEAN bukan sahaja menawarkan sebuah pangkalan di mana untuk mempelbagaikan bekalan tetapi juga menawarkan kepelbagaian tenaga kerja dan permintaan.

Menjelang 2030, jelas penulis, penggunaan diramalkan akan meningkat lebih dua kali ganda kepada AS$4 trilion manakala itu, 40 juta orang akan ditambah kepada bilangan penduduk bekerja.

ASEAN juga merupakan hab utama dari mana dapat berdagang ke serata dunia pada masa di mana perdagangan menjadi semakin regionalised atau serantau.