ASEAN perlu segerakan tindakan pulih ekonomi serantau

KUALA LUMPUR, 25 OGOS – ASEAN dan rakan Kerjasama Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) harus mendorong perjanjian RCEP ditandatangani segera untuk mengatasi ancaman pandemik COVID-19 terhadap ekonomi.

Pengerusi Biro Komunikasi dan Diplomasi Antarabangsa MCA, Dr Tee Ching Seng berkata, ASEAN mesti mempertahankan persamaan untuk era pasca-pandemik, tidak ada waktu yang lebih baik daripada sekarang untuk mendorong penandatanganan RCEP kerana perjanjian itu akan memperkuat wilayah yang kukuh hubungan ekonomi dan menyokong integrasi sektor serantau.

“Sejak krisis kewangan Asia 1997 hingga kemelesetan ekonomi global 2008, usaha kerjasama daripada rakan serantau telah menjadi ikutan.

“Oleh itu, tiada waktu yang lebih baik daripada sekarang untuk ASEAN mendorong penandatanganan perjanjian Kerjasama Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP),” katanya dalam satu kenyataan. Beliau menambah jika RCEP dapat disokong oleh rakan-rakan ASEAN pada akhir 2020, ia akan menjadi ‘penyokong kuat di rantau ini’ yang sedang mengalami perdagangan yang perlahan disebabkan pelaksanaan langkah pencegahan untuk mengekang virus itu.

“Ini kerana RCEP akan mengukuhkan perjanjian untuk perkongsian serantau terbesar di seluruh dunia, memacu kelahiran zon perdagangan bebas terbesar di dunia, yang pasti akan memberikan pemangkin yang sangat diperlukan untuk rantau ASEAN berkembang maju di era pasca-pandemik,” kata Tee. Rundingan berasaskan teks RCEP, yang dirancang menjadi perjanjian perdagangan bebas serantau terbesar meliputi hampir separuh populasi dunia. – Bernama