ASEAN Super 8 ditunda ke Oktober, ICW tahun depan

KUALA LUMPUR, 13 APRIL – Acara pameran utama perdagangan industri pembinaan – ASEAN Super 8 bagi edisi tahun ini yang sepatutnya diadakan pada Jun ini, kini ditunda ke tarikh baharu pada 20 hingga 22 Oktober 2020.

Menurut penganjurnya, Informa Markets, lokasi acara itu masih kekal di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia (MITEC) Kuala Lumpur.

Selain itu, Minggu Pembinaan Antarabangsa (ICW) Malaysia 2020 anjuran Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia yang mana edisi sebelum ini diadakan serentak dengan ASEAN Super 8 pada tahun lepas, turut diubah ke 2021.

Dalam kenyataannya hari ini, Informa Markets berkata keputusan penjadualan semula acara ASEAN Super 8 yang sepatutnya diadakan pada 23 hingga 25 Jun 2020 adalah disebabkan oleh sekatan perjalanan yang memberi kesan kepada penyertaan industry serta langkah yang dilaksanakan kerajaan bagi menangani penularan COVID-19.

ASEAN Super 8 itu akan mengetengahkan pameran persekitaran membabitkan pembinaan utama seperti ASEAN M&E, TENAGA Expo, ASEAN Lift, ASEAN Solar, ASEAN Light, Futurebuild SEA, Heavy Mach, dan IFSEC Asia Tenggara.

“Kami yakin penjadualan semula tarikh itu akan membolehkan keadaan dan keyakinan kembali pulih di pasaran, sekatan perjalanan yang lebih longgar serta menyediakan persekitaran lebih baik untuk penyertaan pempamer dan pengunjung,” kata Pengerusi

Bersama Informa Markets di Malaysia Jeneral (B) Tan Sri Mohd Azumi Mohamed.

Pada edisi 2019 sebelum ini, ASEAN Super 8 telah berjaya menarik penyertaan 339 syarikat mewakili pelbagai industri manakala pengunjung dagangannya pula mencecah 16,781 orang.

Sehubungan itu, ASEAN Super 8 akan terus memastikan edisi 2020 yang dijadualkan semula itu akan turut mencatat satu lagi kejayaan bagi semua pempamer dan pengunjung dagangan yang terbabit. – Bernama