ASEAN tubuh dana perangi pandemik COVID-19

MANILA, 10 APRIL – Menteri-menteri luar Asia Tenggara telah mengesahkan penubuhan dana serantau bagi memerangi pandemik koronavirus dan membincangkan sidang kemuncak video bagi pemimpin-pemimpin mereka dengan rakan-rakan dari China, Jepun dan Korea Selatan.

Jabatan Luar Negeri di Manila hari ini mengatakan bahawa diplomat atasan 10 anggota Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) mengadakan mesyuarat sidang video kelmarin diketuai oleh Vietnam.

Menteri-menteri ASEAN mengesahkan beberapa langkah kolektif untuk melawan pandemik tersebut, termasuk penubuhan dana COVID-19 ASEAN, perkongsian maklumat dan strategi serta cara untuk mengurangkan impak krisis kesihatan global terhadap rakyat dan ekonomi, kata jabatan itu dalam satu kenyataan.

Mereka juga membincangkan mesyuarat yang dirancang bagi para pemimpin mereka dengan rakan-rakan dari China, Jepun dan Korea Selatan dalam sidang video pada 14 April ini untuk membincangkan pandemik, menurut tiga diplomat ASEAN.

Mereka bercakap dengan syarat nama mereka tidak disiarkan kerana kekurangan kuasa untuk membincangkan mesyuarat peringkat tinggi itu.

Dalam perbincangan semalam, Setiausaha Luar Filipina, Teodoro Locsin Jr. menekankan pentingnya mengekalkan keamanan dan kestabilan di Laut China Selatan di tengah-tengah penularan itu, kata jabatan itu.

Filipina telah melahirkan solidariti dengan Vietnam selepas bot nelayan Vietnam dilaporkan merempuh dan ditenggelamkan oleh kapal pengawal pantai China di perairan yang dipertikaikan dekat pulau Paracel di Laut China Selatan. – AP