ASEAN+3 seru tingkat pasaran kewangan domestik

KUALA LUMPUR, 14 DIS – ASEAN Campur Tiga (ASEAN+3) beranggapan usaha membangun dan mengukuhkan pasaran kewangan domestik adalah penting bagi negara anggotanya untuk mengurangkan kebergantungan terhadap dolar US di rantau ini, sekali gus membantu mengurangkan risiko kejutan luaran.

Pengarah Perwakilan Institut Penyelidikan Ekonomi dan Ketua Pengarah Bagi Timur Laut Asia, Masahiro Kawai berkata ekonomi-ekonomi ASEAN+3 sedang membuat langkah progresif untuk bergerak jauh daripada dolar AS, walaupun kadarnya agak perlahan berikutan daya tarikan mata wang itu.

Dalam keadaan negara-negara ini mengukuhkan pasaran kewangan mereka, terdapat potensi besar bagi mata wang domestik untuk diguna pakai dalam urus niaga antarabangsa, negara-negara yang pernah berbuat demikian adalah Jepun, China dan Thailand pada awal 1990-an.

“Saya percaya usaha membangun dan mengukuhkan pasaran kewangan domestik adalah hala tuju yang paling penting tetapi ia akan mengambil masa.

“Langkah bagi mengurangkan pergantungan terhadap dolar AS ini tidak boleh dibuat secara drastik, jadi, buat masa sekarang, ekonomi ASEAN+3 perlu mengukuhkan rangka kerja dasarnya untuk menguruskan dominasi dolar AS dalam sistem monetari antarabangsa,” katanya pada webinar Impak Asia Bank Pembangunan Asia (ADB) di sini hari ini.

Kawai adalah salah seorang ahli panel pada webinar yang bertajuk Laluan Strategik untuk Ketahanan Kewangan di ASEAN 3, yang dipengerusikan oleh Pengarah Bahagian Kerjasama Serantau serta Integrasi Bahagian Penyelidikan Ekonomi dan Jabatan Kerjasama Serantau ADB, Cyn-Young Park.

Beliau mengumumkan baht Thai kini merupakan pasaran kewangan yang paling maju di Indochina.

Ahli ekonomi itu berkata aliran keluar modal dan masuk yang besar akan memberi tekanan kepada pasaran kewangan ekonomi secara individu, oleh itu, rangka kerja dasar yang lebih kukuh untuk kestabilan makro-kewangan adalah penting. – Bernama