Ashgabat pintas HK bandar paling mahal

PARIS, 22 JUN – Ibu kota Turkmenistan, Ashgabat telah memintas Hong Kong sebagai bandar paling mahal di dunia bagi pekerja luar, menurut kajian yang ditunjukkan hari ini.

Beirut melonjak ke tangga ketiga menurut kajian Mercer 2021 dari kedudukan ke-45 pada tahun sebelumnya yang dipengaruhi oleh ‘kemelesetan ekonomi yang teruk dan berterusan’ sehingga menyebabkan beberapa krisis, termasuk masalah kewangan negara, COVID-19 dan letupan besar di pelabuhan Lubnan.

Ashgabat naik dari tangga kedua menurut kajian sebelumnya untuk melonjak ke kedudukan teratas disebabkan oleh ‘kadar kemelesetan tempatan yang tinggi’. Menurut pengamal mobiliti global Mercer France, Jean-Philippe Sarra memberitahu AFP.

Turkmenistan hampir sepenuhnya bergantung pada eksport minyak mentah dan bergelut untuk kembali pulih disebabkan kejatuhan harga tenaga global pada 2014 yang menjejaskan mata wang tempatan, manat, dan menyebabkan ramai warganya jatuh miskin.

Meskipun dibadai krisis ekonomi yang berpanjangan, pihak berkuasa memecah tanah dengan meluaskan Ashgabat pada Mei, dengan pemimpin autokratik, Gurbanguly Berdymukhamedov berikrar untuk menjadikannya sebagai ‘salah sebuah bandar paling makmur di dunia’.

Sementara itu, Hong Kong, yang terkenal dengan harga perumahan yang tinggi, jatuh ke tangga kedua, Tokyo turut mencatatkan penurunan satu anak tangga ke kedudukan keempat. Zurich menghuni tangga kelima dan antara tiga bandar Switzerland berada di kedudukan 10 teratas bersama dengan Geneva (8) dan Bern (10).

Dua bandar lain di China antara yang paling mahal di dunia bagi pekerja luar iaitu Shanghai yang mendaki kedudukan di tangga keenam sementara Beijing melonjak ke tangga kesembilan.

Manakala Singapura pula berada di kedudukan ketujuh. – AFP