Tuesday, March 21, 2023
21.6 C
Brunei

-

Asia diramal guna separuh tenaga elektrik dunia pada 2025

BERLIN, 8 FEB – Asia akan buat pertama kalinya menggunakan separuh daripada kuasa elektrik dunia menjelang 2025, meskipun Afrika terus menggunakan jauh lebih sedikit daripada penduduk global, menurut perangkaan baharu yang diterbitkan hari ini oleh Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA).

Sebahagian besar penggunaan elektrik di Asia akan digunakan di China, negara yang mempunyai 1.4 bilion orang penduduk yang berkongsi penggunaan global akan terus meningkat daripada suku pada 2015 kepada satu pertiga menjelang pertengahan dekad ini, tambah badan yang berpangkalan di Paris itu.

“China akan terus menggunakan elektrik berbanding Kesatuan Eropah (EU), Amerika Syarikat dan India digabungkan,” kata Keisuke Sadamori, pengarah pasaran tenaga dan keselamatan IEA.

Sebagai perbandingan, Afrika – yang mempunyai hampir satu perlima daripada kira-kira lapan bilion penduduk – akan mencatatkan hanya 3 peratus daripada penggunaan elektrik global pada 2025.

“Dengan peningkatan pantas penduduk bermakna akan masih terdapat keperluan yang besar untuk meningkatkan elektrik di Afrika,” kata Sadamori.

Sebuah bangunan di Macau China dihiasi dengan lampu yang berwarna-warni. IEA meramalkan Asia akan menggunakan separuh daripada kuasa elektrik dunia menjelang 2025. – AP

Laporan tahunan IEA meramalkan bahawa tenaga nuklear dan tenaga yang boleh diperbaharui seperti angin dan solar akan mencatatkan pertumbuhan besar bagi bekalan elektrik global dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Ini akan menghalang peningkatan signifikan dalam pelepasan gas rumah hijau daripada sektor tenaga, katanya.

Para saintis berkata pemotongan serta-merta dalam semua sumber pencemaran sangat diperlukan segera bagi mengekalkan perata suhu global daripada meningkat 1.5 darjah Celsius melepasi paras pra industri.

Sasaran itu, yang dibentangkan pada perjanjian iklim Paris 2015, dilihat semakin meragukan selepas suhu mening-kat lebih 1.1 darjah Celsius sejak tempoh tersebut. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Paras oksigen kurang punca jutaan ikan mati

CANBERRA, AUSTRALIA, 19 MAC – Berjuta-juta ikan telah mati dihanyutkan di tenggara Australia dalam kematian yang menurut pihak berkuasa dan saintis berpunca daripada paras...
- Advertisment -