Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Askar Korea Selatan lepaskan tembakan amaran lagi

  SEOUL, 18 JUN – Askar Korea Selatan melepaskan tembakan amaran untuk menghalau askar Korea Utara yang melintasi sempadan darat musuh yang bersifat sementara, pada hari ini, untuk kali kedua bulan ini, kata tentera Korea Selatan.

  Ketua Turus Bersama Korea Selatan berkata kira-kira 20 hingga 30 askar Korea Utara, semasa terlibat dalam kerja pembinaan yang tidak ditentukan di sebelah utara sempadan, secara ringkas melintasi garisan persempadanan tentera yang membelah dua negara itu setakat 8:30 pagi.

  Ia berkata Korea Utara askar berundur selepas Selatan menyiarkan amaran dan melepaskan tembakan amaran dan tentera Selatan tidak melihat sebarang aktiviti yang mencurigakan selepas itu.

  Selatan turut melepaskan tembakan amaran pada 11 Jun setelah satu lagi kumpulan askar Korea Utara melintasi Garis Sempadan Tentera (MDL) secara ringkas. Ketua Turus Bersama berkata bahawa insiden pada hari ini berlaku di kawasan berbeza di sepanjang kawasan barisan hadapan tengah. Ia berkata ia tidak percaya askar Korea Utara menceroboh sempadan dengan sengaja dan bahawa Utara tidak membalas tembakan.

  Tentera Selatan berkata Korea Utara telah meningkatkan aktiviti pembinaan di kawasan sempadan barisan hadapan, seperti memasang penghadang anti-kereta kebal yang disyaki, mengukuhkan jalan raya dan menanam periuk api darat.

  Ketua Turus Bersama juga berkata ia baru-baru ini memerhatikan beberapa letupan yang disyaki berpunca daripada lombong di kawasan di mana askar Korea Utara dikerahkan untuk kerja pembinaan, tetapi aktiviti itu diteruskan walaupun jumlah kecederaan atau kematian yang tidak ditentukan.

  Ketua Turus Bersama berkata ia menjangkakan Korea Utara akan mengembangkan aktiviti pembinaan sempadannya, yang dikatakan boleh bertujuan untuk menyukarkan orang awam atau askar Korea Utara untuk melarikan diri ke Selatan ketika kepimpinan Pyongyang cuba mengukuhkan kawalannya ke atas rakyatnya.

  Pencerobohan sempadan berlaku apabila ketegangan meningkat antara kedua-dua negara Korea itu, yang dalam beberapa minggu kebelakangan ini telah terlibat dalam perang psikologi gaya Perang Dingin dan menjelaskan bahawa mereka tidak lagi terikat dengan perjanjian ketenteraan penting mereka pada 2018 untuk mengurangkan ketegangan.

  Sempadan Korea yang berkubu kuat, yang dirujuk sebagai Zon Demilitarisasi, kadangkala menjadi tempat pertumpahan darah dan konfrontasi ganas antara pesaing. Dianggarkan 2 juta lombong dibumbui di dalam dan berhampiran sempadan sepanjang 248 kilometer (155 batu), yang juga dikawal oleh pagar kawat berduri, perangkap kereta kebal dan tentera tempur di kedua-dua belah pihak. Ia adalah warisan Perang Korea 1950-53, yang berakhir dengan gencatan senjata, bukan perjanjian damai. – AP

  Pos pengawal tentera Korea Utara (atas), dan pos Korea Selatan (bawah), dilihat dari Paju, Korea Selatan, berhampiran sempadan dengan Korea Utara, pada hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...