Atlet diusir dari pusat latihan

SEOUL, 25 JUN – Semua atlet pasukan pecut luncur ais jarak dekat Korea Selatan telah diusir dari pusat latihan nasional susulan insiden gangguan seksual membabitkan dua atlet lelaki, lapor agensi berita Yonhap.

Menurut Jawatankuasa Sukan dan Olimpik Korea (KSOC), seorang atlet pecut luncur ais jarak dekat telah menanggalkan seluar seorang rakan sepasukan lelaki lebih muda semasa latihan di depan atlet wanita yang hadir pada 17 Jun lepas di Pusat Latihan Nasional Jincheon, kira-kira 90 kilometer di selatan Seoul.

Atlet lelaki yang menjadi mangsa telah membuat laporan mengenai insiden itu kepada ketua jurulatihnya, yang kemudian memaklumkan perkara tersebut kepada Kesatuan Peluncur Korea (KSU).

Kedua-dua atlet lelaki yang terbabit merupakan pemenang pingat pada temasya Sukan Olimpik Musim Sejuk 2018 di PyeongChang, Korea Selatan.

Shin Chi-yong, ketua pusat latihan itu, memutuskan pada Isnin untuk menjauhkan kesemua 14 atlet luncur ais pasukan kebangsaan, tujuh lelaki dan tujuh wanita, dari Jincheon selama sebulan.

KSOC dilaporkan membuat persiapan untuk membincangkan langkah-langkah selanjutnya berdasarkan hasil siasatan KSU.

Insiden itu adalah titik hitam terkini kepada sukan yang telah dicemari skandal buruk dalam tempoh beberapa bulan kebelakangan ini.

Bekas jurulatih pasukan kebangsaan, Cho Jae-beom, telah disabitkan dengan kesalahan melakukan serangan fizikal ke atas juara Olimpik, Shim Suk-hee, pada Januari, dan Cho akan dibicarakan atas pertuduhan berasingan kerana melakukan serangan seksual terhadap Shim.

Pada bulan Februari, atlet luncur ais lelaki, Kim Gun-woo, digantung selama sebulan kerana menceroboh asrama wanita di Jincheon.

Kim Ye-jin, seorang atlet luncur wanita yang memberikan pas akses kepada Gun-woo bagi memasuki kawasan yang dikhaskan hanya untuk wanita itu, menerima teguran dan diperintah melakukan kerja-kerja khidmat masyarakat selama 10 jam. – Bernama