Tuesday, March 21, 2023
21.2 C
Brunei

-

Atlet karate harumkan nama negara di Turkiye

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 20 OKT – Atlet-atlet karate Negara Brunei Darussalam kelmarin disambut meriah di Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei selepas pencapaian yang memberangsangkan dalam Kejohanan Karate Grand Prix Terbuka Turkiye Antarabangsa yang diadakan pada 14 hingga 16 Oktober lalu oleh Persekutuan Karate Turkiye.

Atlet-atlet negara, Md Haneef Metassan, Alexander Jacklya Dakius, Nur Razanah Shakila Awang Rozia Gador dan Syakirah Haji Ibrahim telah membawa pulang tiga pingat perak dan dua pingat gangsa.

Delegasi tersebut terdiri daripada wakil dari Sekolah Sukan Shotokan Brunei yang dipimpin oleh Haji Khallidden bin Haji Md Jamil sebagai pengurus pasukan dan Haji Md Ishak bin Haji Abu Bakar sebagai jurulatih.

Pemangku Presiden Persatuan Karate Shotokan Brunei (BSKA), Dr Haji Kamaruddin bin Dato Seri Setia Haji Talib menyambut kepulangan para atlet dan pegawai di Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei.

Penerima pingat perak dalam kategori Bawah-21 Kata dan pingat gangsa dalam kategori Lelaki Senior Kata, Alexander Jacklya Dakius, menyatakan dalam satu temubual, “Ini adalah kali pertama saya bertanding di negara Timur Tengah terutamanya di Istanbul, Turkiye. Ia merupakan satu pengalaman yang menarik buat saya.”

Kontinjen Negara Brunei Darussalam bergambar bersama pingat yang dimenangi dalam Kejohanan Karate Grand Prix Terbuka Turkiye Antarabangsa yang diadakan pada 14 hingga 16 Oktober di Istanbul, Turkiye. – Gambar oleh Fadhil Yunus

“Saya mahu cabar diri saya untuk berikan yang terbaik.

“Pada mulanya, saya tidak berasa gementar seperti apa yang saya fikirkan. Namun, semasa saya masuk ke dalam gelanggang, jantung saya berdegup kencang dan pada masa itulah saya berasa sedikit tertekan dan gementar.

“Selepas saya melalui pusingan demi pusingan, saya menjadi lebih selesa dengan suasana di gelanggang dan saya paksa diri saya untuk menjadi lebih fokus.” Tambahnya lagi.

Atlet berusia 19 tahun itu tidak menyangka dia dapat memenangi pingat kerana dibayangi kekuatan atlet dari negara-negara lain.

Berbeza dengan rakan sepasukannya, Nur Razanah Shakila, ini merupakan kemunculan keduanya di arena antarabangsa selepas kejohanan di Filipina pada tahun 2018. Dia berkata, “ini adalah satu pengalaman yang sangat bagus untuk saya yang dapat bersaing dengan atlet dari negara lain seperti Turkiye, Malaysia, Iran dan Jordan.”

Atlet berusia 18 tahun itu berjaya membawa pulang pingat perak dalam kategori Wanita Bawah-21. “Ini bukanlah pertunjukan terbaik saya. Saya boleh berikan yang lebih baik lagi.

“Dengan pelbagai perasaan yang saya lalui semasa dalam pertandingan, saya rasa saya boleh lakukan dengan lebih baik lagi. Tetapi ini ialah satu pengalaman yang baik buat saya,” kata Nur Razanah sambil berazam untuk terus berlatih lagi.

Manakala, atlet termuda yang mewakili negara ini, Md Haneef, berkata, “saya berasa sangat gembira dan bangga kerana memenangi pingat di dalam kejohanan ini dan saya ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada jurulatih kerana telah membimbing saya hingga ke peringkat ini.”

Pencapaiannya telah mendapat perhatian persatuan.

Dr Haji Kamaruddin berkata, “ini sangat memeranjatkan saya terutamanya apabila kami memenangi satu pingat perak pada hari pertama kejohanan.

“Ini merupakan kejohanan peringkat tinggi dengan lebih daripada 20 negara yang terlibat.

“Saya berasa sangat berbangga dengan mereka. Kita berjaya mengumpul tiga pingat perak dan dua pingat gangsa di akhir kejohanan. Saya juga diberitahu bahawa kekalahan kita sangat tipis.

“Saya bersyukur dengan keputusan ini. Ia sesuatu yang berada di luar jangkaan kami. Saya rasa semua atlet Brunei harus berusaha lagi dan jangan putus asa.” Tambahnya lagi.

Dia juga menyeru supaya proses pemilihan dijalankan dengan lebih adil dan atlet yang berbakat tidak seharusnya diketepikan oleh pihak jawatankuasa pemilihan.

“Brunei adalah negara yang damit. Jadi, kita perlu menjadi inklusif. Semua orang sepatutnya layak diberikan peluang.”

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kishida umum rancangan Indo-Pasifik baharu di India

NEW DELHI, 20 MAC - Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida hari ini menjemput rakan sejawatannya dari India, Narendra Modi untuk menghadiri sidang kemuncak negara-negara...
- Advertisment -