Atlet karate negara terlepas peluang menangi gangsa

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 20 MEI – Negara Brunei Darussalam terlepas peluang memenangi lebih banyak pingat gangsa pada Sukan Asia Tenggara (Sukan SEA) ke-31 selepas tewas kepada Filipina dalam acara kata berpasukan wanita di Gimnasium Sukan Wilayah Ninh Binh kelmarin.

Pasukan wanita negara terdiri daripada Rodhyatul Adhwanna binti Bakar, Farhah Syahirah binti Mohamad Shamrin dan Farhana Najeeha binti Abdul Rahman dengan kesemuanya mengumpulkan keseluruhan 23.88 mata dalam acara tersebut.

Brunei menempah tempat dalam perlawanan bagi merebut pingat gangsa selepas menduduki tempat ketiga daripada tiga penyertaan pada pusingan ketiga dengan mengutip 22.28 mata.

Negara teratas dari setiap kumpulan mara ke perlawanan seterusnya untuk merebut pingat emas manakala empat pasukan selebihnya akan berjuang untuk merebut dua pingat gangsa.

Acara kata wanita menandakan berakhirnya kempen untuk wakil karate Brunei. Pada aksi hari pertama Rabu lalu, Rodhyatul bersaing dalam acara kata individu wanita dengan kutipan 22.22 mata namun tidak cukup untuk membawanya dalam penentuan pingat gangsa.

Sementara itu, Muhd ​​Sufizan bin Mohd Sofian, pemenang pingat gangsa Sukan SEA 2019, dikalahkan 1-0 oleh Chalermpon Piwlaaiad dari Thailand dalam acara kumite individu lelaki bawah 67kg.

Manakala rakan senegaranya, Awangku Muhd ​​Abdul Quddus bin Pengiran Haji Zainal tewas 8-0 di tangan pemain Kemboja Kouyhav Ly dalam pusingan pertama acara kumite individu lelaki bawah 60kg.