Tuesday, November 29, 2022
25.2 C
Brunei

-

Atlet OKP bawa harapan negara

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 NOV – Atlet-atlet negara yang mewakili Negara Brunei Darussalam ke Sukan SEA DEAF pertama dalam acara olahraga dan boling sepuluh pin bertekad untuk memberikan persembahan yang terbaik bagi membawa pulang kejayaan serta mengharumkan nama negara di persada sukan serantau.

“Saya menyeru para atlet untuk terus berusaha dan bersemangat untuk berjaya serta mengharumkan nama Negara Brunei Darussalam. Kami juga akan menjaga nama Brunei kerana ini adalah kali pertama kami menyertai Sukan SEA DEAF.”

Harapan dan seruan itu disuarakan oleh Chef de Mission Kontinjen Negara Brunei Darussalam, Awang Khairul Anwar bin Haji Jofari dalam temu bual bersama pihak media di Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei, hari ini.

Beliau turut menyatakan bahawa para atlet tekun mengadakan latihan sebagai persediaan untuk beraksi dalam sukan berkenaan dengan harapan untuk mengharumkan nama negara.

Bagi mewakili para atlet, beliau menyatakan penghargaan kepada Kerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam, Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS) serta Persatuan Orang Kurang Pendengaran (OKP) kerana memberikan peluang kepada mereka untuk menyertai dan bertanding di acara sukan berkenaan.

Kontinjen Negara Brunei Darussalam yang dianggotai oleh seramai 13 orang terdiri daripada enam orang atlet dan tujuh orang pegawai termasuk chef de mission, ketua urus setia, pegawai urus setia (Jurubahasa), pegawai perhubungan, jurulatih dan kakitangan perubatan, bertolak ke Kuala Lumpur, hari ini.

Berada di Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei bagi mengucapkan selamat berlayar dan memberikan kata-kata nasihat kepada kontinjen negara ialah Setiausaha Tetap (Kesukanan) KKBS, Pengiran Mohammad Amirrizal bin Pengiran Haji Mahmud.

Hadir sama ialah pegawai-pegawai kanan KKBS serta ahli keluarga para kontinjen.

Pengiran Mohammad Amirrizal bergambar ramai dengan Kontinjen Negara Brunei Darussalam yang menyertai Sukan SEA DEAF 2022 yang berlangsung di Kuala Lumpur, Malaysia bermula 21 hingga 27 November. – Gambar serahan James Kon
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Taliban Pakistan tamat gencatan senjata

ISLAMABAD, 28 NOV – Taliban Pakistan berkata hari ini mereka telah membatalkan gencatan senjata goyah yang dipersetujui dengan kerajaan pada Jun lalu dan mengarahkan...
- Advertisment -