Atlet olimpik 2020 kekal layak

PARIS, 27 MAC – Para atlet yang sudah melayakkan diri untuk Olimpik Tokyo 2020 sebelum ditangguhkan akan mengekalkan tempat mereka untuk ke Olimpik 2021, menurut kenyataan kelmarin.

Sekitar 57 peratus daripada 11,000 peserta dijadualkan untuk ke Tokyo telah memastikan mengambil bahagian mereka ketika Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) menunda Sukan itu ke 2021 akibat COVID-19.

IOC dan 32 federasi sukan antarabangsa mengadakan perbincangan melalui video semalam di mana ia memutuskan untuk menghormati proses kelayakan sebelum ini.

“Presiden IOC, Thomas Bach pertama kali menjelaskan sebab penangguhan sukan, kemudian mengatakan bahawa atlet yang memenuhi syarat untuk Tokyo 2020 secara automatik akan layak untuk 2021,” kata salah seorang peserta dalam konferensi itu.

“Salah satu topik utama adalah mengetahui bila dan bagaimana mengatur kelayakan itu semula.

“Sesetengah persekutuan, para atlet lelaki dan wanita tidak layak memerlukan sekurang-kurangnya tiga bulan untuk layak ke Sukan Olimpik.”

Olimpik Tokyo dijadualkan pada 24 Julai hingga 9 Ogos, tetapi selepas perbincangan telefon antara Bach dan Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe, keputusan bersama yang bersejarah telah diambil untuk penangguhan pertama Sukan Olimpik. – AFP

Beberapa orang berjalan melewati jam countdown Sukan Olimpik Tokyo 2020 di luar Stesen Tokyo, jam Olimpik itu telah menunjukkan tarikh hari ini dan waktu tempatan. Tiga hari selepas keputusan bersejarah untuk menangguhkan Sukan Olimpik Tokyo 2020. – AFP