Friday, February 3, 2023
23.3 C
Brunei

-

Atlet Spartan Brunei kuasai podium

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 16 JUN – Atlet kebangsaan Negara Brunei Darussalam, Awang Muhd Adid bin Kadir mengharumkan nama negara selepas meraih tempat di podium berturut-turut dalam dua acara iaitu acara Sprint 5km dan Super Race 10km dalam pertandingan Spartan Race Sarawak 2022, baru-baru ini.

Awang Muhd Adid berjaya meraih kedudukan naib juara dalam acara Sprint 5km (20 rintangan) dan menduduki tempat ketiga dalam acara Super Race 10km (25 rintangan).

Atlet Spartan kebangsaan itu mengongsikan bahawa perlumbaan tersebut menguji tahap ketahanan para atlet, dan untuk berjaya mestilah memiliki komitmen yang kuat dan juga disiplin.

“Saya percaya sukan ini membantu membina keperibadian dan kepimpinan seseorang, yang mana diperlukan dalam situasi yang sering berubah itu,” kata Awang Muhd Adid, atlet Spartan pertama yang mewakili negara dalam Kejohanan Dunia Spartan di North Lake Tahoe, California pada September 2019 yang lalu.

Beliau juga pernah turut bertanding dalam Kejohanan Dunia Spartan Trifecta di Leonidas Statue di Sparta, Greece pada tahun yang sama.

Awang Muhd Adid bersama pingat sambil memegang bendera Negara Brunei Darussalam selepas mendapat tempat di podium pada pertandingan Spartan Race Sarawak 2022, baru-baru ini. – Gambar serahan Adid Kadir

Setelah berjaya menempuhi perlumbaan Spartan dalam negara dengan berdisiplin, Awang Muhd Adid memberi galakan kepada individu-individu terutamanya para belia yang menceburi sukan tersebut agar dapat mengambil peluang yang ada dan mengamalkan gaya hidup yang sihat.

“Matlamat utama saya pada suatu hari nanti adalah untuk Brunei menganjurkan acara sedemikian sekali gus mempromosikan negara sebagai sebuah destinasi untuk pengamal sukan ekstrem dari seluruh pelosok dunia,” katanya.

Seramai 10 peserta dari Brunei Darussalam terlibat dalam pertandingan dua hari tersebut, bersamanya ialah Awang Zulkernean bin Haji Tohara, yang juga berjaya meraih tiga tempat teratas dalam kategori kumpulan umurnya.

Sementara itu, atlet lain yang menyertai ialah Awang Shahril bin Haji Abdul Muin, berjaya mara ke empat teratas dan Awang Muhd Ariff bin Abdul Majid pula berjaya mara ke dalam 15 teratas mengikut kategori kumpulan umur masing-masing.

Perlumbaan tersebut menarik penyertaan melebihi 1,000 orang. Acara tersebut pada awalnya dirancang diadakan pada 2019 tetapi ditangguhkan kerana penularan wabak COVID.

Acara Super Race 10km adalah perlumbaan pertama yang disertakan dalam kejohanan Siri Serantau Spartan SEA bagi tahun 2022.

Pada tahun ini, empat perlumbaan akan diadakan di empat ibu kota di Asia Tenggara. Di penghujung acara siri serantau itu nanti akan menentukan pendahulu di dalam carta untuk layak menyertai Kejohanan Dunia.

Kejohanan Siri Serantau Spartan SEA seterusnya akan diadakan di Chiang Mai, Thailand pada Ogos nanti, diikuti dengan Filipina dan Vietnam.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Polis tahan 23 suspek Letupan masjid Pakistan

PESHAWAR, PAKISTAN, 1 FEB - Polis di Pakistan telah menahan 23 orang berhubung letupan di sebuah masjid di dalam ibu pejabat polis yang mengorbankan...
- Advertisment -