Atlet veteran cemerlang

Oleh Nurdiyanah R.

BANDAR SERI BEGAWAN, 9 Julai – Dengan semangat kesukanan dan keazaman diri yang masih tinggi, kontinjen Negara Brunei Darussalam yang terdiri daripada 11 atlet veteran telah berjaya mengharumkan nama negara apabila berjaya mengutip 27 pingat iaitu 16 pingat emas, lapan pingat perak dan tiga pingat gangsa di SMTFA Masters Track and Field Championships 2019, di Singapura, baru-baru ini.

Dalam kejohanan itu, yang berlangsung selama dua hari berturut-turut di Home of Athletics, atlet veteran Haji Ariffin bin Abdullah berjaya meraih pencapaian terbaik dengan memperolehi empat pingat emas secara keseluruhan bagi Kategori 75-79 tahun dalam acara larian 200m, 400m, 800m dan acara lompat kijang.

Rombongan pimpinan Setiausaha Agung Atlet Veteran Negara Brunei Darussalam, Hajah Mariah binti Haji Metussin berharap dengan adanya penglibatan sebegini, ia secara langsung mampu meningkatkan prestasi dan kualiti para atlet veteran dari semasa ke semasa.

Di samping itu, ia juga merupakan sebagai langkah proaktif dan progresif bagi persediaan menyertai kejohanan olahraga di Brunei Masters Open Athletics Championship ke-21 anjuran persatuan ber-kenaan dengan kerjasama Jabatan Belia dan Sukan, Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan, yang akan berlangsung selama dua hari iaitu pada 17 dan 18 Ogos di Stadium Negara Hassanal Bolkiah, Berakas.

Gambar ramai sebahagian atlet veteran tanah air yang menyertai SMTFA Masters Track and Field Championships 2019 di Singapura, baru-baru ini.