Atlet wusyu kembali jalani latihan dengan protokol kesihatan

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 16 JULAI – Sukan wusyu antara salah satu sukan di Negara Brunei Darussalam yang dibenarkan untuk meneruskan aktiviti latihan di kemudahan sukan tertutup dengan protokol kesihatan dan keselamatan yang sesuai mengikut garis panduan terkini.

Atlet elit negara telah kembali melaporkan diri untuk menjalani latihan di Dewan Serba guna Kompleks Sukan Negara Hassanal hari ini. Awal minggu ini menyaksikan pemain muda dan senior badminton telah memulakan skim latihan yang berpusat di Berakas.

Sejak kebelakangan ini, beberapa atlet yang akan tampil dalam pertandingan utama di luar negara telah beralih dari latihan dari rumah ke kemudahan sukan disebabkan wabak COVID-19. Kembalinya latihan sukan wusyu menunjukkan tanda-tanda positif bahawa aktiviti sukan secara perlahan-lahan akan kembali ke tahap normal dengan perkembangan baik sukan-sukan lain juga dilihat seperti badminton dan lawan pedang.

Peminat-peminat sukan lain seperti tenis, pingpong, skuasy, badminton dan golf juga telah kembali menjalani latihan sejak beberapa minggu lalu. Dengan peningkatan kapasiti dan perlawanan beregu sekarang dibenarkan di bawah garis panduan terbaharu, pusat sukan menyaksikan peningkatan kehadiran pengunjung pada hujung minggu lalu, terutama di gelanggang tenis.

Kemudahan-kemudahan sukan dalam dan luar dilihat memenuhi garis panduan yang ditetapkan dengan meletakkan poster langkah-langkah mencegah penularan COVID-19 di kawasan yang sesuai di Dewan Serba guna Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah. Selaras dengan pusat sukan yang lain, buku pendaftaran telah diletakkan di pintu masuk dengan penanda dilekatkan di lantai sebagai panduan penjarakan sosial.

Mereka yang melakukan latihan di kemudahan tersebut diminta untuk mengisi butiran seperti nama dan masa ketika masuk dan keluar di kemudahan tersebut. Seperti yang dipraktikkan oleh institusi lain, mereka juga diminta untuk mengimbas kod QR mereka melalui aplikasi BruHealth.

Para atlet perlu hadir dan meninggalkan tempat tersebut pada waktu yang ditetapkan seperti di bawah garis panduan yang ada. Wusyu dianggap sebagai salah satu sukan yang diungguli negara ini terutama pada pertandingan besar dengan sejumlah wira sukan tersebut semakin meningkat naik sejak kebelakangan ini.

Disember lalu, semua ahli wusyu dalam kontinjen kebangsaan berjaya merangkul pingat pada Sukan Asia Tenggara (SEA) ke-30 di Manila, Filipina, termasuk satu pingat emas yang dimenangi oleh bintang muda Mohammad Adi Salihin bin Roslan dalam Nandao dan Nangun Lelaki.