Atletico Madrid kesan dua kes COVID-19

MADRID, 10 OGOS – Pasukan Sepanyol, Atletico Madrid kelmarin melaporkan bahawa dua orang telah disahkan positif koronavirus, hanya empat hari sebelum mereka bertemu Leipzig di Portugal untuk merebut tempat di separuh akhir Liga Juara-Juara.

“Pada Ahad, kesemua ahli pasukan utama dan kelab telah berangkat ke Lisbon telah menjalani ujian yang mesti dilaksanakan mengikut protokol UEFA untuk menyertai suku akhir Liga Juara-Juara,” menurut kenyataan dari kelab.

“Sebahagian dari keputusan ujian diketahui hari ini, mendapati dua positif dan mereka telah menjalani pengasingan diri di rumah masing-masing.

Sumber tidak mendedahkan dua kes positif tersebut sama ada dari kalangan pemain atau kakitangan.

Atletico berkata bahawa bola sepak UEFA, Sepanyol dan Portugal serta pihak berkuasa kesihatan telah dimaklumkan mengenai perkara tersebut dan ujian baharu akan diambil ke atas skuad dan kakitangan kelab.

Mereka mengakui bahawa ia mungkin memaksa mereka untuk membuat perubahan saat akhir untuk jadual perjalanan dan rancangan tempat tinggal di ibu kota Portugal.

Pihak kelab akan mengatur jadual baharu dengan UEFA dan akan memaklumkan kepada orang ramai secepatnya mengenai rancangan tersebut.

“Kami juga meminta orang ramai untuk menghormati privasi dua orang individu yang telah disahkan positif.”

Pasukan tersebut dijadualkan bakal berlepas ke Portugal pada hari ini bagi menghabiskan perlawanan Liga Juara-Juara yang diadakan di Lisbon dengan langkah-langkah berjaga-jaga memerangi COVID-19 dari mengurangkan risiko pasukan-pasukan yang bersaing untuk membuat perjalanan dalam perlawanan di tempat sendiri dan tempat lawan.

Kejohanan lapan pasukan akan dilangsungkan dalam stadium tanpa peminat, bermula pada Rabu dengan perlawanan akhir bakal diadakan pada 23 Ogos. – AFP

Kelab Atletico Madrid mengeluarkan kenyataan bahawa dua orang dari kelab itu telah disahkan positif COVID-19 tetapi enggan mendedahkan dengan lebih lanjut.- AP