ATP batal kejohanan pertama

LONDON, 22 JULAI – Kejohanan tenis di Washington DC yang dijadualkan akan dimulakan semula bagi musim tenis lelaki setelah ditangguhkan akibat COVID-19 bulan depan dibatalkan, kata ATP kelmarin.

ATP mengatakan ketidakpastian berterusan mengenai situasi terhadap penularan wabak COVID-19 yang telah memaksa pihak penganjur untuk membatalkan kejohanan Terbuka Citi yang dijadualkan bermula pada 13 Ogos ini.

“Sangat mengecewakan mengenai pengumuman ini yang belum pernah terjadi sebelumnya, Terbuka Citi tidak akan dapat diadakan pada tahun ini,” kata ketua ATP Andrea Gaudenzi.

“Sayangnya buat masa ini masih ada faktor-faktor besar yang berada di luar kawalan kami.

“Kami sudah pasti menantikan Terbuka Citi kembali sebagai salah satu acara khas di Amerika pada tahun 2021.”

Pembatalan kejohanan tersebut menimbulkan persoalan baharu mengenai kemungkinan Terbuka AS dapat diteruskan atau sebaliknya.

ATP menambah dalam satu kenyataan bahawa ia akan terus bekerja rapat dengan Persatuan Tenis Amerika Syarikat mengenai penganjuran kedua-dua Terbuka Barat dan Selatan dan Terbuka AS, yang dijadualkan berlangsung secara berturut-turut di New York bermula pada 20 Ogos.

Beberapa pemain terkemuka tenis lelaki menimbulkan keraguan terhadap kejohanan Grand Slam AS, termasuk pemain nombor satu dunia, Novak Djokovic, yang pada awal bulan ini mengatakan bahawa dia belum memutuskan sama ada untuk pergi ke AS untuk kejohanan itu atau tidak.

Minggu lalu pemain nombor tiga dunia, Dominic Thiem mengatakan bahawa kejohanan itu masih menimbulkan kebimbangan. – AFP

Aksi Dominic Thiem dari Austria semasa perlawan final lelaki dalam pertandingan tenis ‘Bett1Aces’ di Hangar 6, bekas lapangan terbang Tempelhof di Berlin pada 19 Julai. Dominic Thiem mengatakan bahawa kejohanan Grand Slam masih menimbulkan kebimbangan. – AFP