ATP, WTA dicadangkan bergabung

PARIS, 23 APRIL – Pencipta WTA, Billie Jean King menyokong Roger Federar dan Rafael Nadal kelmarin dalam satu cadangan ‘kini tiba masanya’ untuk menggabungkan kejohanan ATP lelaki dan WTA wanita menjadi satu organisasi besar untuk melihat kedua-dua jelajah profesional tenis.

Federar, yang memegang rekod 20 gelaran Grand Slams lelaki, merupakan orang pertama menyuarakan pendapat tersebut melalui Twitter, menyebabkan respon yang bersemangat dari King dan Nadal.

“Saya tertanya-tanya – adakah saya seorang sahaja merasakan kini adalah masa untuk tenis lelaki dan perempuan untuk bersatu dan bersama-sama menjadi satu?” katanya.

“Saya bukan mengatakan untuk menyatukan kejohanan di atas gelanggang, tetapi menyatukan dua badan pengurusan (ATP dan WTP) untuk memantau jelajah profesional lelaki dan perempuan.”

King, yang menjadi sebagai dari mereka yang menubuhkan WTA pada tahun 1973 dan merupakan salah satu ‘Original 9’ dalam jelajah, berkata dia menyokong idea tersebut sejak beberapa dekad yang lalu.

“Saya bersetuju, dan telah menyuarakan sejak awal tahun 1970an. Satu suara, wanita dan lelaki bergabung, telah menjadi impian saya untuk tenis. WTA sentiasa mempunyai pelan kedua. Saya gembira kita mempunyai persefahaman yang sama. Mari jadikannya satu kenyataan. #OneVoice,” katanya menerusi Twitter. – AFP