ATxSG ruang terbaik interaksi cabaran dunia digital

SINGAPURA, 31 MEI – Menteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Tan Sri Annuar Musa berkata sidang Asia Tech x Singapore (ATxSG) 2022 yang dihadirinya di sini hari ini menyediakan ruang untuk perbincangan luas dan mendalam mengenai cabaran yang timbul daripada dunia digital yang pesat berkembang. 

“Ia penting untuk agensi-agensi kami terutamanya Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC), dan juga syarikat Malaysia untuk terlibat dalam Sidang Kemuncak seperti ini, dari semasa ke semasa,” katanya kepada Bernama di luar acara ATxSG.

ATxSG disifatkan sebagai acara teknologi terbesar yang dianjurkan oleh Singapura sejak pembukaan semula sempadannya dan akan berlangsung selama empat hari hingga 3 Jun 2022. Acara itu juga menyaksikan penyertaan eksekutif kanan daripada syarikat teknologi terbesar dan paling pesat berkembang di dunia seperti Perkhidmatan Web Amazon, Epic Games, Google, IBM, Microsoft dan Kumpulan Ping An.

Annuar hadir ke  ATxSG sebagai ahli panel bersama pada sesi yang menampilkan menteri komunikasi dari seluruh dunia yang bercakap mengenai topik bertajuk ‘Teknologi, Masyarakat dan Peranan Dasar’.

“Saya amat berbesar hati kerana dijemput. Ini merupakan kehadiran ATxSG pertama saya. Banyak yang saya belajar dan pada masa yang sama saya mengambil peluang untuk berhubung dengan rakan sejawat dan pemain industri,” tambahnya.

Beliau turut mengadakan pertemuan berasingan dengan rakan sejawatnya dari Indonesia Johnny G Plate dan Brunei, Yang Berhormat Dato Seri Setia Abdul Mutalib bin Pehin Orang Kaya Seri Setia Dato Paduka Haji Awang Mohammad Yusof.

Pertemuan dua hala dengan Brunei membincangkan kemungkinan kerjasama mewujudkan infrastruktur digital yang selamat antara sempadan dan mengadakan memorandum persefahaman (MoU) mengenai kerjasama digital antara kerajaan. – Bernama

Tan Sri Annuar Musa berucap ketika hadir pada Majlis Kemuncak Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2022 yang berlangsung di Hotel Hatten baru-baru ini. – Bernama