Saturday, April 20, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Auger-Aliassime pertahan gelaran

  BASEL, 30 OKT – Felix Auger-Aliassime dari Kanada berjaya mempertahankan gelarannya di Basel kelmarin dengan kemenangan 7-6 (7/3), 7-6 (7/5) ke atas Hubert Hurkacz dalam perlawanan akhir.

  Auger-Aliassime menyertai kejohanan dengan rekod kalah musim ini tetapi semakin yakin sepanjang minggu tersebut, menewaskan Hurkacz dalam dua mata penamat.

  Ini merupakan gelaran pertamanya sejak menjulang trofi yang sama di Switzerland 12 bulan lalu.

  “Saya pasti sudah kembali. Saya biarkan raket saya berbicara. Itu sentiasa menjadi moto dalam kerjaya saya,” kata Auger-Aliassime.

  “Saya sentiasa mempunyai keyakinan bahawa saya boleh menjadi pemain terbaik sejak saya masih kecil, tetapi terdapat banyak keraguan tahun ini mengenai prestasi saya.”

  Auger-Aliassime gagal memenangi beberapa perlawanan dalam 12 kejohanan berturut-turut sebelum mara ke suku akhir di Tokyo minggu lepas.

  Dia tewas pada pusingan pertama di Roland Garros, Wimbledon dan Terbuka Amerika Syarikat.

  “Saya gembira kerana dapat membuktikan kepada semua orang bahawa saya masih tergolong dalam kalangan pemain terbaik dunia, bahawa saya boleh bermain pada tahap ini. Saya tidak pernah meraguinya, tetapi adalah baik untuk mengesahkannya di gelanggang,” katanya.

  Kekalahan Hurkacz menjejaskan usaha Poland untuk mara ke final ATP buat kali kedua dalam tempoh tiga tahun. – AFP

  Auger-Aliassime menjulang trofi selepas memenangi kejohanan Swiss Indoors ATP 500 di Basel pada 29 Oktober. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...