Australia batal sukan kebangsaan

MELBOURNE, 25 MAC – Jawatankuasa Olahraga Australia membatalkan sukan kebangsaan balapan dan padang 2020 mereka selepas keputusan Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa menangguhkan Sukan Olimpik Tokyo ke tahun depan.

Ketua Eksekutif Athletics Australia, Darren Gocher berkata keputusan itu dibuat dalam usaha untuk membantu membendung pandemik COVID-19 dan dia berharap ia memberi atlet kepastian.

“Kami benar-benar mengakui dan bersimpati dengan atlet, jurulatih dan keluarga mereka yang telah berkorban sepanjang 12 bulan yang lalu sebagai persiapan untuk kejohanan kebangsaan,” katanya.

Kejohanan Australia sebelum ini ditangguhkan kerana penganjur IOC dan Tokyo cuba meneruskan rancangan untuk meneruskan Olimpik mengikut jadual pada 24 Julai.

Sekatan perjalanan dan pengasingan sosial yang digubal oleh sesetengah kerajaan menjadikan sukar bagi atlet untuk berlatih atau mempersiapkan diri.

Keputusan untuk menangguhkan Sukan Olimpik, Gocher berkata, “bermakna atlet kita sekarang mempunyai matlamat baharu,” sementara kejuaraan merentas negara Australia masih dijangka akan berlangsung pada bulan Ogos.

Negara-negara luar diarahkan perintah berkurung di seluruh dunia di tengah-tengah pandemik COVID-19, yang telah menjangkiti lebih daripada 422,000 orang dan membunuh lebih daripada 18,000 orang.

Negara jiran mereka, New Zealand telah mengisytiharkan kecemasan negara. – AP

Logo Olimpik dilihat di Odaiba Tokyo. IOC mengambil langkah yang tidak pernah berlaku sebelum ini iaitu menangguhkan acara sukan terbesar di dunia. – AP