Friday, March 31, 2023
23.2 C
Brunei

-

Australia beli kapal selam nuklear AS

SAN DIEGO, 14 MAC – Presiden Joe Biden dan pemimpin Australia dan United Kingdom (UK) semalam mengumumkan bahawa Australia akan membeli kapal selam penggempur nuklear dari Amerika Syarikat (AS) untuk memodenkan armadanya di tengah kebimbangan meningkat mengenai pengaruh China di Indo Pasifik.

Biden berlepas ke San Diego untuk bertemu dengan Perdana Menteri Australia, Anthony Albanese dan Perdana Menteri British, Rishi Sunak ketika mereka mengalu-alukan perkongsian nuklear berusia 18 bulan dengan nama singkatan AUKUS – untuk Australia, United Kingdom dan AS.

Perkongsian itu, diumumkan pada 2021, membolehkan Australia mengakses kapal selam nuklear, yang lebih senyap dan lebih canggih berbanding kapal selam biasa, sebagai pengimbang balas terhadap pengaruh tentera China.

Biden menekankan bahawa kapal selam tersebut ‘menggunakan tenaga nuklear dan bukannya dilengkapi senjata nuklear.’

“Bot berkenaan tidak akan mempunyai sebarang senjata nuklear,” katanya pada majlis terbuka di Pangkalan Tentera Laut Point Loma di San Diego, di mana beliau ditemani oleh Albanese dan Sunak. Dua kapal selam, USS Missouri dan USS Charlotte, ditambat di jeti berdekatan di Lautan Pasifik di belakang pemimpin tersebut.

Albanese berkata perjanjian ‘mewakili pelaburan terbesar dalam keupayaan pertahanan Australia dalam sejarah kami.’

“Ia juga kali pertama dalam 65 tahun di mana AS telah berkongsi teknologi pendorongan nuklearnya dan kami mengucapkan terima kasih,” kata beliau.

Sementara itu, Sunak menggelar AUKUS ‘perkongsian pertahanan multilateral paling signifikan dalam beberapa generasi.’ Beliau berkata UK juga akan mengongsikan pengalaman 60 tahunnya mengendali armada kapal selamnya dengan jurutera Australia ‘supaya mereka boleh membangunkan armada mereka sendiri.’ – AP

Presiden Joe Biden (tengah) bercakap selepas bertemu dengan Rishi Sunak (kanan) dan Anthony Albanese di Pangkalan Tentera Laut Point Loma pada 13 Mac 2023 di San Diego. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Otai impi meluncur ombak hingga usia 100

FUJISAWA, JEPUN, 30 MAC – Seorang warga emas membuktikan bahawa usia bukan penghalang untuk melakukan pelbagai aktiviti lasak seperti meluncur ombak. Seiichi Sano mula meluangkan...
- Advertisment -