Australia catat lebih 500 kes baharu

MELBOURNE, 27 JULAI – Australia hari ini merekodkan jumlah tertinggi kes koronavirus sejak pandemik bermula, malah para pegawai menyatakan wabak koronavirus di Melbourne mungkin telah meningkat.

Sehari selepas Australia melaporkan jumlah kematian harian tertinggi, pihak berkuasa mengesahkan kira-kira 549 jangkitan baharu COVID-19 – berlaku di negeri Victoria.

Pihak berkuasa mengakui kluster gelombang kedua di Melbourne mengambil masa yang lama untuk ditumpaskan berbanding harapan pulih.

Namun pegawai kesihatan atasan negeri itu menyuarakan rasa optimis bahawa sekatan pergerakan separuh terhadap lima juta penduduk kini memasuki minggu ketiga, telah menunjukkan keberkesanannya.

Ketua pegawai kesihatan, Brett Sutton berkata carta menunjukkan ‘hari ini menjadi kemuncaknya’ walaupun bilangan kes baharu terus naik turun dan rekod harian baharu belum lagi ditetapkan.

Bilangan kes baharu harian telah melebihi kemuncak Mac 459 kira-kira tiga kali pada minggu lalu, menurut data yang dikompilasikan oleh AFP.

Hari ini, jumlah kematian di negara itu juga meningkat kepada 161. – AFP

Pegawai ambulans memindahkan penghuni dari Rumah Orang-orang Tua di sub bandar St Basil, Melbourne pada 27 Julai, dengan 84 kes koronavirus berkaitan dengan kemudahan tersebut. – AFP