Friday, June 21, 2024
23.2 C
Brunei

  -

  Australia cipta AI boleh klasifikasi tumor otak lebih cepat, tepat

  CANBERRA, 19 MEI – Pasukan penyelidik dari Universiti Kebangsaan Australia (ANU) telah membangunkan alat kecerdasan buatan (AI) untuk mengklasifikasikan tumor otak dengan lebih cepat dan tepat.

  Dalam kajian yang diterbitkan pada Jumaat lalu, pasukan itu menunjukkan bahawa model pembelajaran mendalam mereka – ‘DEPLOY’ – yang boleh mengklasifikasikan tumor otak dengan tepat kepada 10 sub jenis utama.

  Alat AI itu menganalisis gambar mikroskopik tisu otak pesakit untuk membuat pengelasannya.

  Danh-Tai Hoang, ketua bersama projek dari Institut Sains Data Biologi di ANU, berkata bahawa tahap tertinggi pada masa ini untuk mendiagnosis dan mengkategorikan tumor otak boleh mengambil masa beberapa minggu dan tidak tersedia secara meluas.

  Sebagai perbandingan, alat AI ini boleh menyampaikan hasil dalam beberapa jam.

  “Hebatnya DEPLOY ini adalah apabila ia boleh mencapai ketepatan 95 peratus yang tidak pernah berlaku sebelum ini,” kata Hoang dalam satu kenyataan media.

  “Tambahan pula, apabila diberikan subset 309 yang sangat sukar untuk mengklasifikasikan sampel, DEPLOY dapat memberikan diagnosis yang lebih relevan secara klinikal daripada apa yang pada mulanya disediakan oleh ahli patologi,” tambanya lagi.

  DEPLOY telah dilatih dan disahkan pada set data kira-kira 4,000 pesakit dari Amerika Syarikat dan Eropah.

  Hoang berkata ia boleh digunakan pada masa hadapan untuk menambah diagnosis awal ahli patologi atau bahkan boleh menggesa penilaian semula apabila ia mendapati perbezaan.

  Para penyelidik percaya ia akhirnya boleh digunakan untuk membantu mengklasifikasikan jenis kanser lain. – Xinhua

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...