Thursday, April 18, 2024
23.3 C
Brunei

  -

  Australia hantar tentera, pesawat ke Timur Tengah

  SYDNEY, 25 OKT – Australia berkata hari ini mereka telah menghantar tentera dan dua pesawat pengangkut ketenteraan ke Timur Tengah ketika kebimbangan semakin meningkat terhadap warga Australia di rantau itu.

  Menteri Pertahanan, Richard Marles berkata sebilangan besar tentera sedang dihantar tetapi enggan memberikan jumlah tersebut. Dua pesawat C-130J Super Hercules juga telah dikerahkan.

  Marles, yang juga Timbalan Perdana Menteri, tidak mahu menyatakan di mana pesawat dan tentera akan ditempatkan.

  Pesawat itu merupakan tambahan kepada pesawat pengangkut berat C-17A Globemaster dan bahan bakar udara KC-30 yang sudah berada di kawasan itu.

  “Tujuan penghantaran adalah untuk memberikan sokongan kepada penduduk Australia yang berada di Timur Tengah jika keadaan bertukar menjadi lebih teruk,” kata Marles kepada penyiar awam ABC.

  Perang Israel-Hamas dicetuskan oleh serangan yang tidak pernah berlaku sebelum ini ke atas Israel yang dilancarkan oleh kumpulan pejuang Palestin pada 7 Oktober dari Semenanjung Gaza.

  Setakat ini, ribuan orang awam telah terbunuh di kedua-dua belah pihak sejak konflik itu bermula. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China hantar lagi bantuan Palestin

  BEIJING, 17 APRIL - Barang bantuan kemanusiaan China untuk rakyat Palestin akan tiba di Lapangan Terbang Ei Arish dan Pelabuhan Said, Mesir masing-masing pada...