Thursday, February 9, 2023
23.4 C
Brunei

-

Australia kurang doktor unit kecemasan

SYDNEY, 13 JAN – Rakyat Australia akan menghadapi penantian yang panjang jika ingin berjumpa doktor di bahagian kecemasan hospital pada tahun ini, memandangkan sejumlah besar jawatan perubatan masih belum diisi, menurut satu tinjauan yang dikeluarkan Khamis.

Tinjauan yang dijalankan oleh Australasian College for Emergency Medicine (ACEM), menunjukkan kekurangan purata negara sebanyak 28 peratus untuk peranan pelatih pakar, 30 peratus untuk pegawai perubatan rendah dan 10 peratus untuk peranan pembuat keputusan kanan.

Jabatan kecemasan luar bandar, wilayah dan terpencil dijangka mengalami isu tenaga kerja paling ketara, dengan beberapa buah jabatan tersebut melaporkan kekurangan kakitangan sebanyak 85 peratus untuk peranan pelatih pakar.

Badan perubatan kecemasan berkata kakitangan mahir bercuti kerana keadaan kerja yang tidak mampan, dan keadaan kerja menjadi lebih teruk apabila terdapat kekurangan kakitangan selanjutnya – jadi lebih ramai kakitangan mahir berhenti atau mengurangkan waktu kerja mereka.

“Dalam kebanyakan jabatan kecemasan, terdapat terlalu ramai orang sakit atau cedera yang memerlukan bantuan, dan kakitangan tidak mencukupi untuk menyediakan rawatan tepat pada masanya yang mereka perlukan,” kata Presiden ACEM, Clare Skinner.

“Sebab yang paling utama apabila doktor kecemasan di seluruh Australia menghubungi saya adalah, “Kami tidak boleh merekrut tetapi kami tidak mempunyai kakitangan yang cukup.” – Xinhua

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kim Jong Un bawa anak perempuan lawat markas tentera

SEOUL, KOREA SELATAN, 8 FEB - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un membawa anak perempuannya melawat kem tentera bagi menandakan ulang tahun ke-75 penubuhan...
- Advertisment -