Australia lindungi teknologi sensitif

SYDNEY, 17 NOV – Australia hari ini mengumumkan langkah untuk melindungi berpuluh-puluh teknologi sensitif daripada campur tangan asing, selain meningkatkan usaha melindungi ‘risiko keselamatan negara’ dari China dan lainnya.

Perdana Menteri Scott Morrison mendedahkan senarai 63 ‘teknologi kritikal’ untuk dipromosi dan dilindungi dalam forum maya di Sydney, dilihat satu langkah ke arah mengehadkan perkara yang boleh dan tidak boleh dikongsi oleh kerajaan, industri dan universiti dengan rakan sejawat asing.

Senarai itu termasuk komunikasi 5G, teknologi quantum yang berdasarkan fizik zarah sub-atom, kecerdasan buatan (AI), magnet termaju, percetakan tiga dimensi (3D), dron dan vaksin.

“Langkah itu bertujuan ‘mengimbangkan peluang ekonomi teknologi kritikal dengan risiko keselamatan negara,” katanya ketika menghadiri forum yang dihoskan oleh Institut Dasar Strategik Australia.

Semua item dalam senarai tidak akan diharamkan secara automatik untuk eksport atau dilarang, tetapi mungkin tertakluk kepada ‘pengurusan risiko tambahan’, termasuk langkah untuk menghentikan ‘pemindahan teknologi tidak diingini’.

Australia semakin bimbang mengenai pemindahan teknologi sensitif kepada kuasa ketenteraan asing, khususnya China, di bawah nama kerjasama akademik.

Pentadbiran Canberra juga bertindak mengehadkan keupayaan firma berkaitan kerajaan China untuk mengendalikan infrastruktur kritikal di Australia.

Australia kini dalam proses melelong lesen spektrum 5G. – AFP