Wednesday, June 7, 2023
27.9 C
Brunei

  -

  Australia naikkan cukai merokok, vape

  CANBERRA, AUSTRALIA, 2 MEI – Cukai tembakau Australia akan dinaikkan berbilion-bilion dolar dalam tempoh empat tahun akan datang apabila kerajaan menghentikan tabiat merokok dan vape.

  Vape akan diharamkan kerana kerajaan berusaha untuk menghalang generasi akan datang daripada ketagih nikotin, kata Menteri Kesihatan Mark Butler hari ini.

  Cukai tembakau akan dinaikkan 5 peratus setahun bermula September, Butler berkata jumlah peningkatan sebanyak AS$2.2 bilion dalam tempoh empat tahun. Ini berikutan rangsangan sebanyak AS$157 juta untuk pengawalan lebih ketat bagi e-rokok, termasuk kawalan baharu ke atas pengimportan dan pembungkusan mereka.

  Kerajaan akan bekerjasama dengan negeri dan wilayah untuk menutup penjualan vape di kedai runcit dan serbaneka serta memudahkan untuk mendapatkan preskripsi untuk kegunaan terapeutik.

  Untuk menangani pasaran gelap yang semakin meningkat, kerajaan akan meningkatkan standard produk untuk vape, termasuk dengan menyekat perisa dan warna. Ia akan memerlukan pembungkusan seperti farmaseutikal, pengurangan kepekatan dan jumlah nikotin maksimum yang dibenarkan dan larangan ke atas vape sekali guna.

  “Ini adalah produk yang disasarkan kepada anak-anak kita,” kata Butler. “Penggunaan vape telah menjadi isu tingkah laku paling utama di sekolah menengah, dan ia semakin meluas di sekolah rendah. Ini mesti berakhir.”

  Steve Robson, presiden Persatuan Perubatan Australia, kumpulan doktor terkemuka negara, menyokong langkah itu. “Kami tahu generasi muda baharu Australia sedang tertarik dengan vape dan ini adalah satu inisiatif yang hebat,” katanya.

  Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Alkohol dan Dadah Erin Lalor berkata kebanyakan orang yang menghisap vape di Australia menggunakan produk yang tidak terkawal, tanpa mengetahui kandungannya. – AP

  Gambar pada 23 Mac menunjukkan seorang wanita semasa menggunakan vape di Melbourne, 23 Mac. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  NZ ambil tindakan penggunaan vape

  WELLINGTON, 6 JUN - New Zealand akan mengambil tindakan tegas terhadap penggunaan vape atau rokok elektronik untuk melindungi golongan mudanya, umum Menteri Kesihatan Ayesha...
  - Advertisment -