Australia rayu Pulau Solomon tidak tandatangani pakatan keselamatan

SYDNEY, 13 APRIL – Australia hari ini meminta Perdana Menteri Pulau Solomon, Manasseh Sogavare untuk tidak menandatangani pakatan keselamatan kontroversi dengan China.

Draf bocor mengenai perjanjian keselamatan itu telah mencetuskan kejutan di seluruh rantau itu bulan lalu – terutamanya langkah yang akan membenarkan sekuriti dan pengerahan tentera laut China ke Pulau Solomon.

Ini menekan kebimbangan Amerika Syarikat dan sekutu-sekutunya tentang potensi pembinaan pangkalan tentera laut China di Selatan Pasifik, yang akan membolehkan Beijing untuk melaksanakan kuasa tentera laut di luar sempadannya.

Dalam tanda kebimbangan peningkatan tentang pakatan itu, yang hampir ditandatangani, kerajaan Australia menghantar Menteri Pasifik, Zed Seselja ke bandar Solomon, Honiara untuk bersemuka dengan perdana menteri negara pulau itu.

Seselja berkata dalam satu kenyataan selepas itu yang dia telah meminta Sogavare ‘dengan penuh hormat untuk mempertimbangkan agar tidak menandatangani persetujuan itu dan berunding dengan keluarga Pasifik dalam semangat keterbukaan dan ketelusan serantau, sejajar dengan rangka kerja keselamatan rantau kita’.

“Kami menyambut baik kenyataan baru-baru ini daripada Perdana Menteri Sogavare yang Australia kekal pilihan rakan keselamatan Pulau Solomon dan komitmennya yang Pulau Solomon tidak akan digunakan bagi pangkalan tentera atau institusi tentera lain, kuasa-kuasa asing,” katanya.

Lawatan Seselja adalah yang siri rayuan diplomatik terbaharu ke Solomon. – AFP