Tuesday, August 16, 2022
27.1 C
Brunei

Australia tolak dakwaan ‘pemerasan’ vaksin Djokovic

-

MELBOURNE, 1 DIS – Novak Djokovic tidak ‘diperas ugut’ oleh penganjur Terbuka Australia, kata seorang pegawai kanan pada hari Rabu, menegaskan bahawa keperluan vaksin untuk pemain adalah mengenai keselamatan.

Pemain nombor satu dunia yang berusia 34 tahun itu akan memburu gelaran Grand Slam ke-21 di Melbourne pada bulan Januari, tetapi dia enggan menyatakan sama ada dia sudah menerima suntikan vaksin.

Bapa kepada Djokovic, Srdjan memberitahu pihak televisyen bahawa anaknya “mungkin tidak akan” bermain di pembukaan Grand Slam tahun ini disebabkan oleh peraturan inokulasi mandatori.

“Sudah tentu dia mahu beraksi,” katanya.

“Tetapi saya tidak pasti jika ia akan berlaku. Berkemungkinan tidak dengan keadaan seperti ini, dengan peras ugut dan apabila ia dilakukan dengan cara itu.

Aksi Djokovic semasa bermain di kejohanan Piala Davis. Penganjur Terbuka Australia berkata Djokovic tidak diperas ugut kerana keperluan mendapatkan vaksin adalah untuk keselamatan. – AFP

Martin Pakula, menteri sukan di Victoria berkata beliau ingin juara sembilan kali itu mempertahankan gelarannya.

Tetapi dia memberitahu wartawan, “Jika awda seorang pemain tenis antarabangsa atau ahli sukan yang membuat kunjungan atau sebagainya, ia adalah mengenai tanggungjawab awda kepada komuniti yang mengalu-alukan kedatangan awda.

“Dan itulah sebabnya kami meminta bintang tenis antarabangsa itu untuk mengikuti keperluan yang sama seperti rakyat Victoria.

“Ini bukan kerana peras ugut, ini mengenai memastikan komuniti rakyat Victoria dilindungi.”

Ketua kejohanan Craig Tiley menjelaskan pada bulan lalu bahawa semua pemain mesti disuntik dan tidak akan ada kompromi.

Acara Terbuka Australia diteruskan tahun ini tetapi pemain terpaksa menghabiskan kuarantin dalam tempoh dua minggu di hotel, jumlah penonton dihadkan dan perintah berkurung serta-merta selama lima hari dilaksanakan di pertengahan acara.

Pihak penganjur menjangkakan ia akan berjalan seperti yang dijadualkan bermula pada 17 Januari 2022.

Mereka berkata pemain yang divaksin sepenuhnya boleh memasuki Australia tanpa dikuarantin atau dikurung pada gelembung bio keselamatan, walaupun senario itu boleh menjadi rumit dengan kemunculan varian Omicron. – AFP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Iran nafi terbabit serangan Salman Rushdie

TEHRAN, 15 OGOS – Pegawai kerajaan Iran hari ini menafikan Tehran terbabit dalam serangan yang mencederakan penulis kontroversi, Salman Rushdie di Amerika Syarikat (AS)...

China lancar latihan baharu

- Advertisment -