Friday, December 1, 2023
24.9 C
Brunei

  -

  Austria, Brunei tingkat kerjasama dalam pelaburan

  Oleh Sim Y.H. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 15 NOV – Austria berhasrat untuk meningkatkan dan memperkukuhkan lagi kerjasama dua hala dengan Negara Brunei Darussalam dalam pelbagai bidang khususnya pelaburan dan perdagangan.

  Dalam hubungan itu, pembukaan semula Pejabat Konsulat Austria di Negara Brunei Darussalam diharap dapat memudahkan dan membantu pelabur serta syarikat dari Austria untuk meneroka peluang pelaburan dan perniagaan di Brunei dalam pelbagai bidang termasuk minyak dan gas.

  Harapan itu disuarakan oleh Duta Besar Istimewa dan Mutlak Austria ke Negara Brunei Darussalam yang tidak menetap, Tuan Yang Terutama Andreas Launer dalam ucapannya semasa Majlis Pembukaan Semula Pejabat Konsulat Austria di Negara Brunei Darussalam yang berlangsung di Hotel Radisson, Bandar Seri Begawan, hari ini.

  Hadir pada majlis berkenaan ialah Setiausaha Tetap di Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri, Pengiran Norhashimah binti Pengiran Mohd Hassan. Turut hadir ialah Konsul Kehormat Austria di Negara Brunei Darussalam, Stephen Ong, perwakilan-perwakilan dari negara-negara sahabat serta jemputan khas.

  TYT Andreas Launer menyatakan lagi bahawa terdapat banyak pelabur dan syarikat-syarikat Austria yang beroperasi di negara-negara jiran seperti Singapura dan Malaysia di mana beliau yakin bahawa pelabur serta syarikat berkenaan juga berminat untuk meneroka pelaburan di Negara Brunei Darussalam.

  Beliau menerangkan bahawa syarikat-syarikat berkenaan turut melaksanakan pelbagai kerjasama teknologi dalam bidang teknologi hijau dan sektor perubatan dengan syarikat-syarikat di Malaysia dan beliau yakin keberadaan syarikat-syarikat Austria di rantau ini boleh dimanfaatkan untuk merangsang kerjasama dengan Negara Brunei Darussalam.

  TYT Andreas Launer menyampaikan cenderahati kepada Pengiran Norhashimah semasa majlis berkenaan. – GAMBAR OLEH SIM Y.H.
  Pengiran Norhashimah, TYT Andreas Launer dan antara jemputan yang hadir semasa majlis berkenaan. – GAMBAR OLEH SIM Y.H.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Reaktor gabungan nuklear eksperimen Jepun dirasmikan

  TOKYO, 1 DIS - Reaktor gabungan nuklear eksperimen terbesar di dunia yang sedang beroperasi dirasmikan di Jepun hari ini, sebuah teknologi pada peringkat awal...