Austria lantik pemimpin baharu Schallenberg

VIENNA, 11 OKT – Diplomat tertinggi Australia, Alexander Schallenberg mengambil alih jawatan kaunselor pada hari ini ketika parti pemerintah berusaha untuk keluar daripada skandal rasuah yang mengorbankan tugas salah seorang pemimpin termuda di Eropah.

Sebastian Kurz, berusia 35 tahun yang pernah dikenali sebagai ‘anak hebat’, mengatakan dia berhenti daripada jawatannya setelah terlibat dalam skandal rasuah.

Parti rakyat kanan Kurz (OeVP) dan rakan sekutu Hijau muda berharap mereka dapat beralih daripada skandal tersebut dan menjalani jangka masa selebihnya hingga tahun 2024.

Namun, insiden tersebut mungkin akan berterusan.

Pada hari rabu lalu, pendakwa menyerbu beberapa lokasi yang berkaitan dengan OeVP, termasuk canselor dan ibu pejabat parti atas tuduhan antara 2016 dan 2018 sumber kementerian kewangan digunakan untuk membiayai ‘tinjau pendapat yang di manipulasi yang berkhidmat dalam kepentingan parti-politik secara eksklusif’.

Kesalahan itu didakwa dilakukan untuk membantu Kurz, yang sudah menjadi menteri kerajaan pada awal tempoh tersebut, untuk mengambil alih kepimpinan OeVP.

Pada awalnya Kurz menegaskan bahawa tidak ada alasan baginya untuk mengundurkan diri – dan terus membantah dengan keras atas ketak bersalahannya – dia juga mengatakan dia meletakkan negara sebelum kepentingannya sendiri.

Pengkritik Kurz menyatakan dia akan tetap menjadi ketua OeVP dan bloknya dalam parlimen – kedudukan yang sesuai untuk mempengaruhi sebagai ‘kaunselor bayangan’. Hingga kini Schallenberg pernah berkhidmat sebagai menteri luar negeri di bawah Kurz dan secara luas dilihat setia kepadanya.

Penggantian Schallenberg sebagai menteri luar negeri diumumkan oleh kementerian yang dikuasai oleh OeVP pada hari ini dan Michael Linhart, sebagai duta besar Austria untuk Perancis. – AFP

Kaunselor baharu Austria, Alexander Schallenberg memberi ucapan pada sidang media di Canselori, Vienna kelmarin selepas mengangkat sumpah. – AFP