Avianca perlukan bantuan kerajaan untuk terus beroperasi

BOGOTA, 12 MEI – Syarikat gergasi penerbangan Amerika Latin, Avianca, berharap menerima bantuan selepas Chapter 11 memfailkan kebankrapan – tetapi ia memerlukan bantuan untuk memastikan syarikat penerbangan kedua terbesar di rantau itu untuk terus kekal.

Menteri Kewangan Colombia, Alberto Carrasquilla memberitahu kelmarin bahawa pinjaman kerajaan masih belum ditarik balik, meskipun negara itu kekurangan wang dan mungkin terhad dalam jumlah yang boleh ditawarkannya.

“Kami sedang mencari jalan untuk mencari penyelesaian,” katanya kepada radio BLU. “Masalah ini memerlukan pemberian wang tunai pada suatu ketika, pasti.”

Avianca adalah syarikat penerbangan terbesar Colombia dan pendapatan mereka telah merosot ketika pasaran utama menutup semula perjalanan udara. Tetapi tidak seperti syarikat penerbangan di negara-negara kaya, kerajaan Amerika Latin telah bertindak dengan perlahan untuk meningkatkan industri penerbangan. Berbanding Amerika Syarikat yang membelanjakan berbilion dolar untuk membantu syarikat penerbangannya, Colombia dan negara-negara lain di rantau tersebut hanya mengambil langkah kecil untuk menghentikan syarikat penerbangan dari jatuh bankrap. – AP

Syarikat penerbangan terbesar Colombia, Avianca, berkata pendapatan mereka merosot ketika pasaran utama menutup semula perjalanan udara. – AP