Tuesday, March 5, 2024
25 C
Brunei

  -

  Awal Ashaari tidak setuju pandangan sekolah buang masa

  Pelakon dan pengacara Malaysia, Awal Ashaari tidak bersetuju dengan pandangan seorang selebriti yang memberi kenyataan seolah-olah menyifatkan pendidikan tidak penting dan sesi persekolahan membuang masa.

  Memetik laporan mStar, Awal atau Ahmad Awaluddin Ashaari, 42, berkata, selebriti atau orang berpengaruh mempunyai tanggungjawab sosial dalam menyebarkan perkara positif dan bukannya negatif kepada masyarakat.

  “Memang pendapat masing-masing tapi kita sebagai figura awam kena faham setiap perkara yang keluar daripada mulut kita akan dipandang serius oleh masyarakat.

  “Sejujurnya saya terkejut melihat klip video berkenaan sebab saya fikir dia seorang yang sangat berjaya dan tahu apa dia lakukan.

  “Mungkin juga dia tersilap ketika membuat kenyataan itu dan sebaiknya setiap perkara diperkatakan dibuat dengan berhemah sebab apa selebriti cakap pasti akan ditularkan,” katanya kepada mStar.

  Awal ditemui selepas selesai menjadi salah seorang panel dalam Program Bual Bicara: Menangani Krisis, Membina Reputasi anjuran Pelajar Sarjana Pengurusan Komunikasi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di Dewan Perdana, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan (FSSK), kelmarin.

  Selain Awal, antara selebriti yang turut terlibat dalam program berkenaan adalah pengacara dan usahawan Neelofa serta Naib Presiden Kandungan Hiburan Melayu Astro, Raqim Ahmad.

  Dalam pada itu, Awal berkata, pandangan peribadi dilontarkan itu dibimbangi akan memberi kesan kepada golongan muda yang mungkin akan terpengaruh dengan apa diperkatakan sehingga tidak berminat dengan pelajaran.

  “Yang tengok kebanyakannya orang-orang muda yang sedang dilema sama ada nak sambung belajar atau pun tidak.

  “Semua orang patut bersekolah tapi mungkin cara dia cakap disalah ertikan, tapi apa yang pasti pelajaran itu sangat penting,” jelasnya.

  Sementara itu, sebagai seorang bapa kepada dua cahaya mata, Awal turut berasa bimbang dengan hala tuju mereka apabila dewasa kelak.

  Kata Awal, sejak mereka kecil menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk membentuk dan mendedahkan mereka kepada pelbagai perkara selain menitikberatkan soal pendidikan.

  “Bila tanya Alana, ada harinya dia mahu jadi seorang influencer. Tapi bila tengok mak dia buat rambut, dia mahu jadi pendandan rambut.

  “Jadi nampak tak mereka ini belajar daripada contoh, bila mak dia cantik dia nak jadi selebriti tapi kalau di rumah Scha tak berdandan, dia tak mahu pula.

  “Kita sebagai manusia yang ada fikiran dan matang perlu tunjuk contoh yang baik. Pada saya nak jadi apa pun yang penting kena berilmu,” ujarnya.

  Mengakui seorang yang ‘old fashioned’ mengenai soal pendidikan anak-anak, Awal memberitahu beliau berharap mereka dapat melanjutkan pengajian ke menara gading suatu hari nanti. – Agensi

  Awal Ashari ketika menjadi salah seorang panel dalam Program Bual Bicara: Menangani Krisis, Membina Reputasi. – mStar
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...