Thursday, November 30, 2023
25.8 C
Brunei

  -

  Axelsen rangkul gelaran sulung Kumamoto Masters

  KUMAMOTO, 19 NOV – Pemain badminton nombor satu dunia, Viktor Axelsen, hari ini memenangi gelaran pertamanya sejak September di Jepun tetapi dia berkata ‘tidak berasa hebat’ menuju ke peringkat akhir musim ini.

  Pemain Denmark itu, yang bakal meraikan pencapaian berada di puncak ranking dunia selama dua tahun pada 1 Disember, menewaskan Shi Yuqi dari China 22-20, 21-17 untuk merangkul gelaran sulung Kumamoto Masters.

  Axelsen berkata dia bertekad untuk meraikan kejayaan pertamanya dalam jelajah itu sejak Terbuka China dan akan terlalu memikirkan mengenai China Masters buat seketika.

  “Menuju ke China Masters, saya tidak berasa hebat, saya sangat penat, saya tidak mahu memikirkannya,” katanya kepada Persekutuan Badminton Dunia.

  “Saya mempunyai peraturan apabila bermain perlawanan akhir dan sudah selesai, saya perlu menikmatinya jadi saya tidak akan memikirkan langsung tentang minggu depan.”

  Axelsen beraksi semasa kejohanan badminton Terbuka China 2023 di Changzhou. – Xinhua

  Axelsen berkata dia akan ‘menikmati’ sushi selepas berjaya menewaskan pilihan nombor empat, Shi.

  Pemain Denmark itu juga muncul dalam perlawanan akhir pertamanya sejak Terbuka China dan berkata dia gembira dengan prestasinya dalam perlawanan ‘bermain pada tahap yang sangat tinggi’.

  “Shi adalah lawan yang sangat kuat dan saya fikir jika dia berjaya memenangi perlawanan pertama, keputusan hari ini masih belum dapat ditentukan,” katanya.

  “Saya sangat gembira kerana saya kekal tenang, terutamanya pada penghujung kedua-dua perlawanan.”

  Gregoria Mariska Tunjung dari Indonesia menewaskan pemain China, Chen Yufei 21-12, 21-12 dalam perlawanan akhir wanita.

  Kemenangan itu memberikan pemain pilihan nombor enam itu gelaran kedua dalam jelajah dunia, berikutan kejayaannya di Spain Masters pada April. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China gesa gencatan senjata menyeluruh segera

  BEIJING, 30 NOV - China hari ini menggesa ‘gencatan senjata kemanusiaan yang berterusan’ dalam konflik Israel-Hamas dalam kertas jawatan yang dikeluarkan oleh kementerian luarnya. "Pihak-pihak...