Azarenka jumpa Osaka di final terbuka AS

NEW YORK, 11 SEPT – Victoria Azarenka kembali bangkit setelah ketinggalan satu set mengejar Serena Williams semalam dan terus mara ke final Terbuka AS menentang Naomi Osaka dari Jepun.

Azarenka bangkit setelah ketinggalan 6-1 pada set pertama untuk memenangi 6-3, 6-3 di dua set seterusnya dan mara ke perlawanan akhir untuk Grand Slam pertamanya dalam tujuh tahun.

Bekas pemain nombor satu dunia itu menikmati kebangkitan semula yang luar biasa di New York, setelah beberapa tahun terganggu oleh kecederaan yang dialaminya dan perjuangan mengenai hak penjagaan anaknya.

“Saya rasa apabila anda datang dengan tangan kosong, lalu anda menjadi pemain nombor satu di dunia, kadang-kadang anda boleh mula menganggap anda tidak boleh dikalahkan dan anda lebih baik daripada semua orang dan itu tidak benar,” Azarenka berkata.

“Jadi ego mula tumbuh. Sangat menyakitkan apabila ia merosakkan. Daripada ego yang boleh merosakkan, saya cuba menghapusnya dan belajar daripada kesilapan saya,” tambahnya.

Aksi Victoria Azarenka dari Belarus ketika melakukan pukulan semasa perlawanan separuh akhir Perseorangan Wanita menentang Serena Williams dari Amerika Syarikat di Terbuka AS 2020 di Pusat Tenis Nasional USTA Billie Jean King semalam. – AFP

Setelah set pertamanya, Azarenka mengubah arus di set keduanya, meningkatkan permainan servisnya dan mendapat lebih banyak pukulan baik dalam permainan yang dikawal dengan baik.

“Saya tahu saya perlu meningkatkan keagresifan saya, bermain sedikit lebih bijak, bermain dengan lebih kesungguhan di gelanggang dan meningkatkan semangat,” jelas Azarenka.

Pemenang Grand Slam dua kali tidak pernah mengalahkan Williams sebelum ini di kejuaraan Grand Slam.

Penampilan terakhirnya di final Grand Slam di Terbuka AS pada tahun 2013, ketika Williams mengalahkannya.

Azarenka juga mengalami kekalahan yang memilukan ke atas Williams pada final Terbuka AS 2012, ketika dia bermain untuk mendahului pertandingan pada kedudukan 5-3 di set ketiga hanya kalah 7-5.

Azarenka bertekad bahawa sejarah tidak akan berulang. – AFP