Azerbaijan luaskan bekalan gas asli ke Eropah

BAKU, 6 OKT – Azerbaijan bersedia untuk memperluaskan bekalan gas asli ke Eropah, kata Presiden Ilham Aliyev, sewaktu krisis tenaga di benua yang semakin meningkat didorong oleh permintaan yang tinggi.

Negara Caspian yang kaya dengan tenaga itu membekalkan 10 bilion meter padu gas asli setiap tahun ke Itali, Greece dan Bulgaria melalui Koridor Gas Selatan (SGC) melalui Georgia dan Turki.

“Azerbaijan mula membekalkan gas asli ke Eropah pada tahun 2020 dan kami akan menjadi pembekal gas asli kepada negara Eropah yang lain juga,” beritahu Aliyev kepada duta besar Kesatuan Eropah yang baru dilantik ke Baku.

Harga gas Eropah dan UK meningkat kepada lebih daripada 25 peratus, akibat permintaan yang tinggi menjelang musim sejuk hemisfera utara.

Krisis tenaga Eropah juga menjadi semakin teruk akibat kekurangan angin untuk lokasi turbin, ditambah dengan penutupan nuklear yang sedang berlangsung – dan penutupan lombong arang batu oleh kerajaan.

Azerbaijan memulakan bekalan gas asli ke Eropah pada akhir Disember dari ladang Shah Deniz berhampiran pantai Caspian melalui SGC. Eropah terlalu bergantung pada bekalan te-naga dari Rusia dan negara lain yang berhampiran telah meminta untuk mempelbagaikan bekalan demi mengurangkan peranan Moscow. – AFP