Babasah bakaring pastikan makanan disalurkan

Oleh Nurdiyanah R.

Pada saat tercetusnya gelombang kedua pandemik COVID-19 dan ketika semakin ramai dikuarantin, insan-insan ini babasah bakaring ke hulu ke hilir, tampil tanpa paksaan dan mengharungi pandemik bersama negara.

Merekalah Sukarelawan Belia COVID-19, keprihatinan jelas terpancar bersama berganding bahu dengan kerajaan dan pihak-pihak bukan kerajaan (NGO) yang sentiasa bergerak pantas menekankan pelbagai langkah prosedur operasi standard (SOP) demi satu matlamat tulus agar penularan dapat ditangani secara proaktif dalam kehidupan rakyat dan masyarakat di bumi Darussalam.

“Kerja-kerja sukarelawan ini sukar diungkapkan sepenuhnya dengan kata-kata. Namun apa yang saya dapat gambarkan, kami bersatu di sini bagaikan sebuah keluarga dari siang hingga ke malam.

“Meski mengalami cabaran-cabaran tertentu namun perasaan penat lelah itu hilang begitu sahaja ketika kami dapat menyelesaikan tugasan yang diamanahkan dengan sempurna,” luahan tulus dikongsi oleh Dayang Aina Nurafifah Nabilah binti Haji Nordin selaku focal point (ketua deployment dan attendance) Sukarelawan Belia COVID-19 semasa ditemui Media Permata ketika mengungkayahkan Pusat Pengagihan Catuan Makanan di Pusat Belia, Bandar Seri Begawan (BSB), baru-baru ini.

Penglibatan lebih 60 orang sukarelawan

Menurut Dayang Aina, sepanjang pusat pengagihan ini beroperasi, lebih 60 orang sukarelawan yang terlibat dalam menanai amanah bagi menyediakan pakej-pakej makanan Home-Quarantined Individuals (HQI).

Awang Aziz dan Dayang Iffah tetap optimistik berganding bahu menjadi sukarelawan di pusat pengagihan berkenaan.
Dayang Aina semasa ditemui Media Permata ketika mengungkayahkan Pusat Pengagihan Catuan Makanan di Pusat Belia, Bandar Seri Begawan, baru-baru ini.
Sukarelawan membahagikan makanan kering yang akan diagihkan kepada mereka yang dikenakan perintah kuarantin di rumah manakala makanan lain (kanan) yang sudah siap dilonggokan akan diangkut ke dalam lori dan dibawa ke rumah-rumah dalam zon-zon khas di Daerah Brunei dan Muara.

Bukan hanya para sukarelawan yang terdiri daripada golongan belia dan beliawanis bahkan juga mereka dari beberapa buah agensi kerajaan yang lain.

“Setiap hari kami memulakan tugasan sekitar jam 8:30 pagi iaitu bermula dari sesi timbangan, pembungkusan dan penghantaran. Ramai juga (sukarelawan) melalui agensi-agensi lain bergabung untuk memastikan kehidupan mereka yang dikuarantin, terutama makan dan minum mereka adalah terjaga.

“Alhamdulillah, sambutan sukarelawan ini sangat menggalakkan kerana tanpa mereka, ia akan menyukarkan pihak kerajaan sekiranya tiada bantuan yang diberikan oleh mereka ini,” tambahnya yang turut mengongsi antara bantuan mereka yang menjalani kuarantin akan terima ialah makanan kering seperti beras, mi segera, gula, kopi, telur, biskut, minyak masak, makanan dalam tin dan banyak lagi.

Penekanan langkah SOP bersama

Menurutnya, mereka yang dikenal pasti akan dihubungi terlebih dahulu bagi memastikan alamat mereka betul dan bertanyakan keperluan apa yang diperlukan setakat ini.

“Setakat kelmarin, bagi kawasan Pusat Belia BSB sahaja, pasukan sukarelawan yang bertugas telah menghatar bantuan catuan makanan kering kepada lebih 140 buah rumah.

Penghantaran akan melalui beberapa prosedur bagi memastikan tidak ada kesilapan ketika melakukan penghantaran bantuan berkenaan,” ujarnya lagi yang turut mengongsi penghantaran dilaksanakan mengikut zon masing-masing di Daerah Brunei dan Muara, ini tidak termasuk Mukim Lumapas, kerana mereka mempunyai focal point mereka sendiri.

Tambahnya, para penerima akan diberikan bantuan catuan makanan mengikut keramaian ahli keluarga masing-masing di mana para sukarelawan akan menyediakan Pakej A untuk satu atau dua orang, Pakej B untuk tiga atau empat orang, dan Pakej C untuk lima ke tujuh orang. Pakej-pakej berkenaan adalah bantuan makanan untuk seminggu. Manakala Pakej D hingga G pula untuk dua minggu.

“Dalam menjalankan tugasan sehari-hari, sebagai langkah berjaga-jaga, para sukarelawan dimestikan memakai PPE iaitu apron, sarung tangan getah, pelitup muka dan pelindung wajah.

“Semasa pengedaran sumbangan keperluan ke kediaman mereka yang dikuarantin itu, para sukarelawan disarankan untuk tidak menyentuh apa yang terdapat di sana melainkan hanya ditugaskan meletakkan barangan-barangan keperluan di hadapan kediaman mereka,” tegasnya.

Bersama kita bersatu

Dalam pada itu, semangat juang juga terpancar di wajah tiga belia yang ditemui penulis, turut menggalas tugasan di pusat pengagihan berkenaan yang mana rata-rata mereka mengungkapkan kesyukuran dengan izin Allah SWT dapat menyumbangkan tenaga dan buah fikiran.

Selaku salah seorang sukarelawan bagi menguruskan operasi pengangkutan, Awang Muhamad Luqman Wadihan bin Ramlan mengungkapkan betapa besar sumbangan negara kepada bangsa kita selama ini, maka inilah masanya kita bersatu bersama menyalurkan apa sahaja bantuan yang tidak semestinya berbentuk wang bahkan tenaga dan buah fikiran juga begitu bermakna demi meringankan beban khususnya Kementerian Kesihatan dan mereka yang terlibat.

Sementara, dua orang belia, Awang Aziz bin Ismail dan Dayang Iffah Khairunnisa binti Mohd Jaffari, selaku sukarelawan bahagian Administration Operation Call Centre, di pusat pengagihan itu berkongsi bahawa pada gelombang kedua ini, mereka berhadapan cabaran yang cukup besar berbanding sebelumnya.

“Namun perkara tersebut bukanlah sesuatu yang dapat dijadikan alasan untuk kita sebagai belia hanya berdiam diri tanpa berusaha melakukan pelbagai kegiatan kesukarelawan demi sama-sama bersatu menanganinya cabaran berkenaan.

“Janganlah memandang dunia sukarelawan ini sesuatu yang merugikan. Apa yang penting, kita mestilah sentiasa memperbetulkan niat dan sentiasa bersifat positif dalam menjalankan khidmat bakti kepada sesiapa sahaja yang memerlukan bantuan yang tidak semestinya berbentuk wang bahkan ia juga boleh berupa tenaga dan idea.

“Yakinlah rahmat Allah SWT akan sentiasa menyinari kehidupan kita jika kita benar-benar ikhlas dalam memberi pertolongan sesama manusia tanpa mengira agama, pangkat dan bangsa.

“Oleh itu, bersama-samalah kita khususnya golongan belia dan beliawanis negara serta sesiapa sahaja memainkan peranan masing-masing menjadi sukarelawan menyumbang dan menunjukkan cinta dan kasih sayang kita kepada tanah air.

“Ini lebih-lebih lagi ketika kita dilanda krisis kesihatan yang besar sebegini, nasihat mereka dengan penuh keyakinan dan harapan besar,” ketika mengakhiri sesi temu bual bersama penulis baru-baru ini.