Badak lemas di zoo ketika temui pasangan baharu

THE HAGUE, 17 SEPT – Tindakan pihak zoo di Belanda yang cuba ‘mengahwinkan’ seekor badak betina dengan pasangan baharunya bertukar tragedi apabila haiwan itu akhirnya lemas dalam kejadian di Zoo Hidupan Liar di bandar Emmen berhampiran sempadan Jerman.

Menurut pihak zoo, badak betina itu, Elena terkejut dengan kedatangan badak putih jantan yang dinamakan Limpopo itu sebelum tergelincir ke dalam lubang air selepas kepenatan akibat dikejar haiwan terbabit.

Katanya, Elena kemudiannya lemas walaupun cuba dibantu oleh pekerja zoo.

“Malangnya, bantuan tiba terlalu lewat dan ketika itu Elena sudah pun lemas,” menurut pihak zoo dalam satu kenyataan.

Limpopo, 19, tiba di zoo itu awal bulan ini dari sebuah lagi zoo di Belanda sebagai sebahagian daripada program pembiakan haiwan terbabit di Eropah.

Limpopo dan dua lagi badak betina di zoo itu, iaitu Elena dan Zahra mula mengenali satu sama lain dengan menghidu dan melihat satu sama lain dari kandang berasingan.

Menurut pihak zoo, mereka merancang membawa masuk Limpopo ke kandang badak betina itu, namun ia menyebabkan Elena dan Zahra tidak selesa sebelum melarikan diri.

“Ia mendorong Limpopo mengejar salah seekor daripada badak betina itu dengan memfokuskan kepada Elena berikutan kedudukannya yang paling hampir.

“Kedua-dua ekor haiwan itu kelihatan keletihan selepas 15 minit sebelum Elena tergelincir ke dalam kolam air dan gagal bangun semula,” katanya. – AFP