Monday, April 22, 2024
28.3 C
Brunei

  -

  Badak sumbu Sumatera yang hampir pupus lahir di Indonesia

  JAKARTA, 27 NOV – Seekor badak sumbu Sumatera telah dilahirkan di barat Indonesia, kata pegawai pada hari ini, kelahiran perlindungan yang jarang berlaku untuk haiwan yang terancam kritikal itu dengan hanya beberapa dozen dipercayai tinggal di dunia.

  World Wide Fund for Nature (WWF) dan International Union for Conservation of Nature (IUCN) menganggarkan populasi badak sumbu Sumatera berjumlah kurang daripada 80 di pulau Sumatera dan Borneo Indonesia.

  Seekor badak sumbu betina bernama Delilah melahirkan anak jantan yang belum dinamakan seberat 25 kilogram (55 paun) di Taman Negara Way Kambas di Sumatera pada hujung minggu lalu, yang berbapakan seekor badak sumbu dipanggil Harapan.

  Ia adalah anak lembu kelima yang dilahirkan di bawah program pembiakan separuh liar di taman itu, kata Menteri Alam Sekitar dan Perhutanan Indonesia, Siti Nurbaya Bakar dalam satu kenyataan.

  Tambahan baharu kepada kumpulan badak sumbu Sumatera di Way Kambas, yang berjumlah 10, datang selepas seekor lagi anak badak sumbu Sumatera dilahirkan di sana pada bulan September.

  “Kelahiran ini merupakan kelahiran kedua Badak Sumatera pada 2023. Ini mengukuhkan lagi komitmen kerajaan terhadap pemuliharaan Badak Sumbu di Indonesia,” katanya.

  Seorang pengawal pemuliharaan menemui Delilah berbaring di sebelah anak lembunya yang baru lahir pada hari Sabtu, kata kenyataan kementerian itu.

  Kelahiran yang berjaya jarang berlaku. Badak sumbu jantan bernama Andatu, dilahirkan pada 2012 di Way Kambas, adalah badak sumbu Sumatera pertama yang dilahirkan di kawasan perlindungan Indonesia dalam tempoh lebih 120 tahun.

  IUCN mengklasifikasikan badak sumbu Sumatera, yang terkecil daripada semua spesies badak, sebagai terancam kritikal.

  Pelbagai ancaman telah membawa mereka ke ambang kepupusan, termasuk pemburuan haram dan perubahan iklim.

  Tanduk badak sering diperdagangkan secara haram untuk perubatan tradisional Cina.

  Indonesia juga berlumba-lumba untuk menyelamatkan satu lagi spesies terancam kritikal, badak Jawa, dengan kurang daripada 80 masih hidup hari ini. – AFP

  Seekor badak sumbu betina bernama Delilah melahirkan anak jantan yang belum dinamakan seberat 25 kilogram (55 paun) di Taman Negara Way Kambas di Sumatera pada hujung minggu lalu. – Kementerian Lingkungan Hidup dan Kehutanan Indonesia
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...