Tuesday, August 9, 2022
31.2 C
Brunei

Bahaya lepas ikan sesuka hati

-

Oleh Raz AS

Mungkin di negara kita masih ramai yang tidak menyedari, mahupun tahu akan risiko bahaya yang boleh dibawakan oleh spesies-spesies ikan asing invasif kepada biodiversiti dan ekosistem alami kita.

Di dalam kelekaan mengejar keseronokan berhobi, terutama hobi ikan hiasan dan memancing, ikan-ikan asing ini dilepaskan ke sungai-sungai, tasik-tasik dan kolam-kolam secara sengaja mahupun tidak.

Ada yang melepaskannya kerana tidak mahu atau tidak sanggup lagi memelihara, dan tidak kurang juga ada yang melepaskannya semata-mata kerana ingin mencari keseronokan memancing, “baru siuk gamefish ada fight”, tanpa mengetahui bahawa ikan-ikan tersebut bukanlah spesies asli di negara kita.

Menurut Laporan Kebangsaan ke-5 pada Konvensyen mengenai Kepelbagaian Biologi, yang dikeluarkan oleh Jabatan Perhutanan, Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan, spesies-spesies asing invasif masih sahaja menjadi ancaman dalam pemeliharaan biodiversiti di negara ini.

Sektor-sektor utama seperti perhutanan, pertanian dan perikanan secara berterusan dipengaruhi oleh spesies-spesies asing invasif, termasuk serangga, penyakit, tumbuhan, ikan, hidupan marin dan lain-lain, yang mana telah membawa banyak kerosakan kepada habitat-habitat dan mengurangkan pengeluaran, menjejas kualiti hasil dan meningkatkan kos.

Spesies asing invasif berupaya memusnah dan mengubah ekosistem yang dicerobohinya sehingga menyebabkan kepupusan spesies tempatan serta menggugat jaminan keselamatan makanan domestik. – Agensi
Ada yang melepaskan ikan kerana tidak mahu atau tidak sanggup lagi memelihara. – Gambar hiasan

Spesies asing invasif berupaya memusnah dan mengubah ekosistem yang dicerobohinya sehingga menyebabkan kepupusan spesies tempatan serta menggugat jaminan keselamatan makanan domestik.

Ia mengancam kemandirian sumber biodiversiti dan kos kerugian tinggi akibat berlaku kemerosotan sumber akuatik asli disebabkan kemasukan patogen eksotik oleh spesies asing.

Itu dari kaca mata ekonomi, mungkin bagi kita orang-orang biasa yang cuma makan gaji malas mahu ambil tahu tentang ekonomi asalkan cukup hari bulan terima. Bagaimana pula kesan yang kelihatan dengan mata kepala sendiri?

Spesies-spesies ikan invasif asing mampu memberi kesan buruk dalam banyak cara.

Apabila spesies baharu dan agresif diperkenalkan kepada satu-satu ekosistem, ia mungkin tidak mempunyai pemangsa alami atau yang mampu mengawalnya. Ia boleh sahaja membiak secara cepat, menguasai kawasan perairan tersebut.

Manakala spesies-spesies asli pula tidak mampu mempertahankan diri daripada ancaman, atau tidak mampu bersaing dengan spesies baru tersebut.

Ancaman secara langsung daripada spesies-spesies ikan invasif ini adalah termasuk memangsa spesies-spesies asli, mengatasi spesies asli dalam persaingan sumber makanan, menyebabkan atau membawa penyakit dan menghalang spesies-spesies asli daripada membiak dengan memakan telur atau membunuh anak-anak spesies asli.

Ia boleh menyebabkan spesies-spesies asli berkurangan dan berisiko pupus di sana.

Natijahnya juga secara tidak langsung boleh mempengaruhi kita sendiri. Sebagai contoh, menurut rakan penulis sendiri, di tempatnya selalu memancing atau menangkap udang galah, badus, dalak dan lain-lain, dahulu senang-senang diperoleh namun kini sudah berkurangan atau sukar sekali mendapatkannya.

Apa yang kelihatan banyak berenang adalah ikan-ikan pemangsa seperti toman yang selama ini tidak pernah dilihatnya sepanjang bertahun-tahun dia mencari rezeki di sana.

Gara-gara angkara pemilik ikan peliharaan yang tidak bertanggung jawab dan segelintir pemancing yang mementingkan keseronokan diri sendiri yang dengan sengaja melepaskan spesies tersebut kerana inginkan adanya spesies gamefish di sana.

Perkara yang hampir serupa dialami oleh seorang lagi rakan.

Menurut beliau semasa dia turun mencari ikan dalak untuk dijual sebagai mata pencarian sampingan di tempat biasa, beliau telah terserempak seseorang yang dengan sengaja melepaskan sepasang ikan toman di sana, alasannya “nanti siuk mengail ada gamefish..” Perkara tersebut membuatkan beliau terkedu, namun sempat juga dia meluahkan kekecewaannya akan perbuatan si pelaku.

Namun tidak semuanya salah pemancing dan peminat hobi ikan hiasan.

Penternak-penternak ikan sama ada kolam mahupun sangkar juga sama-sama bertanggung jawab dalam hal ini.

Apabila banjir atau sangkar rosak, ikan-ikan asing yang diternak melimpah masuk ke ekosistem alami, contohnya ikan talapia, flowerhorn, pacu, keli Afrika, belut paya Asia, kap dan pelbagai lagi spesies yang selama ini disalah anggap sebagai spesies asli oleh orang ramai.

Perkara sudah berlaku. Namun tidak seharusnyalah dibiarkan terus berlaku sehingga nasi bertukar menjadi bubur.

Seyogia itu kita perlulah sama-sama meningkatkan kesedaran tentang kehadiran spesies-spesies ikan asing dan untuk tidak melepaskannya di mana-mana pun perairan di negara kita.

Jadilah pemancing atau penggiat ikan perhiasan yang berhemah dan bertanggungjawab.

Sementara itu pihak berwajib haruslah terus memainkan peranan penting bukan sahaja dari segi penguatkuasaan undang-undang yang lebih tegas, bahkan menjalankan program-program berpatutan dalam mendidik orang ramai akan potensi bahaya ikan invasif asing dan risiko kepupusan spesies asli kita.

Dalam hal ini kita mungkin boleh belajar daripada negara jiran kita, Malaysia, di mana Jabatan Perikanan Malaysia telah mengeluarkan dan memberigakan infografik senarai ikan-ikan asing invasif yang telah ditemui di perairan negara itu.

Selain diharamkan pengimportannya, mereka juga meminta orang ramai yang tertangkap atau terjumpa ikan tersebut untuk tidak menyimpannya atau dilepaskan ke perairan umum, sebaliknya, diminta segera melupuskannya.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -