Friday, April 19, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Baiduri diperakui PCI-DSS kali ke-10

  Oleh Nurdiyanah R. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 28 NOV – Buat tahun ke-10 berturut-turut, Bank Baiduri telah diperakui bagi Standard Keselamatan Data Industri Kad Pembayaran (PCI-DSS) V3.2.1.

  Ketua Pegawai Eksekutif Bank Baiduri, Ti Eng Hui dalam kenyataan yang dikeluarkan Bank Baiduri menyatakan, perlindungan data adalah lebih daripada sekadar menjamin data dalam alam digital. Ini mengenai menghormati hak privasi pelanggan bank sekali gus melindungi maklumat sensitif mereka.

  Apabila teknologi semakin maju, menyediakan persekitaran yang selamat untuk data pelanggan memerlukan tahap kepentingan yang tinggi.

  “Amanah adalah mata wang paling penting dalam era digital. Di Bank Baiduri, kami komited untuk menjaga kepercayaan antara bank dan pelanggan kami dengan melabur dalam keselamatan data dan memastikan semua sistem dan proses kami memenuhi piawaian antarabangsa,” ujar beliau lagi.

  ControlCase, penilai keselamatan berkelayakan (QSA) dan pembekal global bagi penyelesaian pematuhan, keselamatan maklumat dan pengurusan risiko, telah menilai dan memperakui Bank Baiduri sebagai mematuhi PCI-DSS V3.2.1 pada 4 Oktober lalu.

  Menyentuh mengenai pensijilan semula itu, Ketua Bahagian Maklumat dan Teknologi Kumpulan Bank Baiduri, Simon Hansman berkata, fokus mereka kekal teguh untuk terus menambah baik sistem dan operasi bank berkenaan bagi menangani ancaman dan cabaran yang berkembang.

  “Perlindungan data bukan peristiwa sekali sahaja, ia adalah satu perjalanan. Tahun depan, kami akan memohon PCI-DSS V4, yang menggantikan V3.2.1 untuk menangani ancaman yang muncul dan menyediakan panduan tentang keperluan untuk memerangi cabaran baharu ini,” kongsinya lanjut.

  Simon Hansman (kanan) dan Anthony Wong bergambar bersama sijil PCI-DSS. – GAMBAR SERAHAN BAIDURI
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...