Saturday, December 10, 2022
22 C
Brunei

-

Baiduri komited perkasa PMKS tempatan

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 24 NOV – Bank Baiduri terus komited untuk menyokong perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan sebagai sebahagian daripada tonggak ekonomi bagi usaha tanggungjawab sosial korporatnya.

Sehubungan itu, Bank Baiduri bersama Darussalam Enterprise (DARe) telah mengadakan Bengkel Kedua Siri Pemerkasaan PMKS yang menumpukan kepada Pemikiran Rekaan bagi PMKS Tempatan yang berlangsung di Auditorium iCentre, Taman Teknologi Anggerek Desa, kelmarin.

Bengkel bertajuk Design Thinking: Accelerated itu dihadiri oleh para pengusaha PMKS tempatan di mana ia termasuk sesi Design Sprint yang dikendalikan oleh Pengasas Positive X’s (PX), Marcus Koh.

Beliau mempunyai pengalaman lebih 20 tahun dalam korporat dan keusahawanan serta 14 tahun dalam Design Thinking dan Design Sprint bersama pelbagai klien.

Bengkel menumpukan kepada mengesahkan soalan perniagaan kritikal berkaitan dengan kedudukan jenama organisasi perniagaan.

Ia disusun untuk melaksanakan rangka kerja pemikiran rekaan dengan mengenal pasti dan menetapkan masalah berdasarkan kepada keperluan pelanggan serta mengamalkan pendekatan berpusatkan manusia dalam menjana penyelesaian.

Matlamat bengkel adalah untuk membangunkan pendekatan pembelajaran dan eksperimental menerusi lelaran dan prototaip.

Di akhir bengkel, para peserta menyatakan bahawa ia memberikan hala tuju jelas bagaimana untuk menghasilkan dan menceritakan mengenai kisah jenama mereka serta bagaimana untuk membezakan barisan produk mereka daripada pesaing dan pada masa yang sama, membangunkan kefahaman mengenai lima peringkat pemikiran rekaan, iaitu pendekatan praktikal untuk melaksanakan konsep berkenaan.

Ketua Pegawai Eksekutif Bank Baiduri, Ti Eng Hui berkata, Siri Pemerkasaan PMKS itu dihasratkan untuk melengkapkan perniagaan tempatan dan membantu mereka untuk meningkatkan keupayaan menjalankan perniagaan mereka.

Antara yang menyertai bengkel berkenaan. – Gambar serahan Bank Baiduri
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -